Hlavní obsah

Věčně vysmátý herec je hlasem mnoha známých reklam, daboval od rána do večera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec a dabér Michal Holán patří bezesporu mezi českou dabingovou špičku. Kromě Kobry 11 nebo Šmoulů se stal dvorním dabérem mnoha českých reklam a svého času zvládl i 50 dabingů týdně. Tentokrát si ho do podcastu V českém znění pozval dabér Richard Wágner.

V českém znění: Michal HolánVideo: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Co stálo na počátku hercovy dabingové kariéry (0:38)
  • Jaké postavy dabuje nejraději (6:57)
  • Proč si od dabingu dává pravidelně pauzu (10:25)
  • Jak se dabuje Hitler (16:24)
  • Zda daboval reklamy (19:16)

Dá se říct, že Michal Holán, jenž se poprvé dostal k dabingu už na konzervatoři, je hlasem takřka všeho. Má za sebou úctyhodnou sbírku namluvených pohádek, seriálů, filmů i reklam.

„V šestnácti letech jsem šel říct první větu a klepala se mi u toho propiska. Když jsem dostal smlouvu, šel jsem rovnou domů, protože jsem byl úplně vyřízený,“ směje se Holán.

Mezi jeho dabingové vzory patří Filip Jančík, Jiří Schwarz nebo Bohdan Tůma, se kterým tvořili sehranou dvojku v dnes už legendárním seriálu Kobra 11.

I přes to, že dabing k jeho životu neodmyslitelně patří, rád si od něj dává volno. „Šest sedm let zpátky jsem neuměl říkat ne. Daboval jsem od rána do večera a říkal jsem si, k čemu to je,“ vzpomíná.

Jak vypadají čeští Spider-Mani? Před kamerou se sešly tři generace

Podcasty a pořady

V současnosti stihne udělat asi dvanáct dabingů za týden. Byly ale časy, kdy jich za stejnou dobu zvládl i padesát. „Pokud chytnete hlas postavy, tak je jedno, kolik jich za den uděláte, spíš jde o tu energii,“ dodává v podcastu Holán.

Podívejte se na celou epizodu na videu nebo nažhavte sluchátka a zaposlouchejte se do povídání v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás rozhovory s českými herci a dabéry? Chtěli byste před kamerou vidět některého z nich? Pak si napište o rozhovor e-mailem na adresu richard.wagner@novinky.cz a do předmětu uveďte „V českém znění“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám