Hlavní obsah

Tímto hlasem zpívaly princezny z pohádek vašeho dětství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky dabingových rolí, primárně pěveckých. Ariel, Kráska a zvíře, Nala ze Lvího krále, Jenny z Forresta Gumpa. Všechny tyto role spojuje jedno: Zpívaly nebo mluvily hlasem Jany Mařasové. Jméno vám možná až tak povědomé není, hlas ale určitě ano. Propůjčila ho totiž všem významným hrdinkám od Disneyho v 90. letech.

V českém znění Jana MařasováVideo: Novinky

 
Článek

Jana Svobodová-Mařasová se narodila do herecké a pěvecké rodiny, dar v podobě příjemného hlasu zdědila po rodičích. Jako malá nejdřív hrála na klavír, už v deseti letech pak začala působit v divadle Semafor, ve kterém zpívala společně s rodiči. Tam působila celých následujících 15 let. Do dabingu ji posléze dostal kolega Jiří Krampol.

V dabingu se věnuje především zpěvu. Často se stává, že jeden člověk roli namluví a jiný nazpívá hudební části. Jana Mařasová nazpívala například Jenny z Forresta Gumpa, nebo nostalgicky známou znělku k pořadu Byl jednou jeden život. Sama se smíchem přiznala, že pořad ale nikdy neviděla.

V 90. letech propůjčila svůj hlas opravdu velkému množství Disney hrdinek, spoustu z nich byly i duety (např. s Jiřím Langmajerem). Za zmínku stojí třeba duet Aladina a princezny Jasmíny. Písně by zvládla prý stejně zazpívat i dnes, po více než dvaceti letech. Toto tvrzení také potvrdila, svoji část v duetu Svět nádherný zazpívala naživo ve studiu a dokázala tak, že hlas má stále znělý.

Proč se role přezpívávají? Jaké je to být podepsaná pod filmy, které formovaly dětský pohled na svět? Proč se občas dabují i české filmy? Odpovědi na tyto a spoustu dalších otázek si můžete poslechnout v novém díle podcastu V českém znění, který můžete sledovat i na Instagramu.

PODCAST V ČESKÉM ZNĚNÍ

Foto: Novinky

Podcast V českém znění

Rozhovory se známými českými dabéry a herci, jejichž hlasy jsou známé někdy po celé generace. Nový díl vychází každý druhý čtvrtek na Novinkách a v podcastových aplikacích. Pořadem provází dabér Richard Wágner.

Střípky z natáčení můžete sledovat na Instagramu, všechny epizody naladíte i na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám