Hlavní obsah

Pastoral Brothers: Chlapi, nebuďte prasata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakub působí jako evangelický farář ve sboru v Libni, jeho bratr Karel pracuje jako školní kaplan. Společně se snaží přiblížit lidem na sociálních sítích křesťanskou víru liberálním způsobem. Jak se staví církev k sexuálnímu zneužívání a jaké zkušenosti z praxe bratři mají? O tom si povídají v nové epizodě podcastu Pod svícnem s Michaelou Studenou.

Pod svícnem: Pastoral BrothersVideo: Novinky

 
Článek

„Na střední škole učím předmět etika, v rámci kterého se cíleně věnuji tématu toxických vztahů a domácího násilí. Zaráží mě, jak moc je to rozšířené, setkávají se s tím děti už na středních školách,“ vypráví o svých zkušenostech Karel.

O nepřípustnosti sexuálního zneužívání žen v rodině mluví dokonce i bible, přestože se jedná o patriarchální text psaný muži. „V knize Leviticus 18 je dlouhá kapitola, kde je vyjmenován bod po bodu, koho je zakázáno sexuálně zneužívat v rodině, a je to směřováno na chlapy vůči ženám. Chlapi vychovávali chlapy, aby se nechovali jako prasata,“ vysvětluje farář Jakub.

V současné době se snaží mladé kluky vzdělávat o vhodném chování vůči opačnému pohlaví. „Já to řeším s kluky ve škole, že to není o tom, co má holka na sobě, ale že je to o nás mužích, abychom se nechovali jako hovada. Začíná to sebekontrolou, že se dokážu ovládat, když to někdo nedokáže, můžu být ten dobrý příklad, co to zastaví, “ popisuje školní kaplan.

Příběh Elišky: Táta mě bil, učitel znásilnil. Dostal podmínku a já žiju na antidepresivech

Podcasty a pořady

Farář může obětem poskytnout duchovní hledisko a nabídne další uši, které budou naslouchat, nicméně je vhodné vyhledat i kvalifikovanou pomoc. „Faráři na to nejsou školeni, primárně jsou vykladači písma a kazatelé, ne terapeuti. Doporučil bych jít za farářem, a ještě za nějakým odborníkem. Faráře mít jako doprovodnou oporu,“ radí Karel.

V případě práce s obětí bratři doporučují nebagatelizovat, respektovat tempo oběti a nebát se kontaktovat krizové linky nebo poradny, kde pracují vyškolení pracovníci a nabízejí odbornou pomoc.

Více o přístupu církve, sexuálním zneužívání nebo spolku Někdo Ti uvěří si poslechněte v audio přehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Související témata:
Pastoral Brothers

Výběr článků

Načítám