Hlavní obsah

Nežijeme v pornu. Matky se nechodí do ložnice dívat, jak otec znásilňuje jejich dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním díle podcastu Pod svícnem nečekejte za mikrofonem psychologa nebo oběť domácího násilí. Nová epizoda přináší povídání Barbory Urbanové a Michaely Studené o aktuálním dění v souvislosti s redefinicí znásilnění. Otevřeně hovoří o tom, co mají na srdci i na jazyku.

Pod svícnem: Barbora Urbanová a Michaela Studená Video: Novinky

 
Článek

V posledních týdnech se intenzivně řeší redefinice znásilnění, která by měla pozměnit současnou legislativu. „Nově je v redefinici znásilnění definována možnost disociativního stuporu, kdy se obětem stane, že zamrznou. Jedná se o přirozenou reakci těla, kdy se člověk lekne a není schopen nic dělat, s čímž se často potýkají právě oběti domácího a sexualizovaného násilí,“ vysvětluje Bára na úvod rozhovoru.

Revoluční novinkou je znásilnění z podstaty, kdy jakýkoliv sexuální akt s dítětem do 12 let bude považován za znásilnění nebo sexuální nátlak, podle povahy aktu.

Příběh Laury: Při znásilnění mámy otec telefonoval mé sestře. Dostal podmínku

Pod svícnem

„Dodnes byly často sexuální aktivity šedesátiletého muže s osmiletou holčičkou považovány za pohlavní zneužití, protože se v těchto případech neprokázalo násilí. Většinou se tedy nejednalo o tak závažný trestný čin, aby šel člověk do vězení,“ objasňuje Bára.

Za znásilnění z podstaty bude nově trestní sazba vyměřena v rozmezí 5 až 12 let. Bára s Míšou dále rozebírají připomínky, které doprovázejí celý proces vyjednávání.

Problematika transgeneračního přenosu

Míša má pro legislativce vlastní vzkaz: „Týrané děti, které koukají na to, jak se rodiče mlátí, vyrostou. Jednou si pak můžou vzít vaše dítě a na něm si pak budou chladit žáhu, pokud to nebudou terapeuticky řešit. Myslete na to.“

Bára s Míšou nastiňují také komplikovanost celého mechanismu domácího násilí, kdy bývají oběti často obviňované okolím, že z domů neodešly. Kromě toho že mají strach, bývá navíc složitá i stránka bydlení a financí.

„Málokterá matka, když otec znásilňuje dítě, si vezme popcorn a jde se koukat do ložnice. Takhle to nefunguje,“ glosuje s nadsázkou Míša. Bára dodává: „Nežijeme v pornu.“

Co nového by měl přinést zákon o domácím násilí? Proč je důležitá redefinice znásilnění? A o čem je dětský certifikát?

Pusťte si celý podcast na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám