Hlavní obsah

Příběh Laury: Při znásilnění mámy otec telefonoval mé sestře. Dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laura se odmalička potýkala s domácím násilím ze strany svého otce, který fyzicky napadal ji, její sestru i matku. Bil je, když se nikdo nedíval. Facky doplňovaly také psychické nátlaky a osahávání. Celý příběh vypráví v novém díle podcastu Pod svícnem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rodina často cestovala v obytném voze na dovolené. Laura má z rodinných cest v paměti především nepřetržité hádky a vyhrocené situace. „Bylo mi asi 10 let, pamatuju si, jak se hádali. Táta řídil, začal řvát, že to narve do svodidel a že nás všechny zabije,“ vzpomíná na společné zážitky.

Fyzické, psychické a sexualizované násilí směřovalo nejvíce vůči matce Laury, o rozsahu a závažnosti celého problému se však se sestrou dozvěděly teprve před pěti lety. „Táta se hodně hlídal před námi i před okolím. Dodnes nikdo nevěří, že se to opravdu dělo. Všichni mají mého otce za skvělého chlapa,“ vysvětluje.

Příběh Míši: Otčím mě znásilnil na dovolené, pak mě hledal Interpol

Pod svícnem

Když byli rodiče na dovolené, pozvala si Laura domů kamarády, jako řada dalších teenagerů. Otec to po svém návratu zjistil. „Vytáhl mě z postele, dostala jsem jedno dělo, druhé dělo a složila jsem se k zemi. Nadával mi a vzal mi všechny moje naspořené peníze,“ popisuje Laura.

Otcovu počínání se nevyhnula ani Lauřina sestra. „Řvala jsem na něj, ať ji nechá na pokoji. Sedřel ji celá záda o pařez. Několikrát ji osahával,“ líčí děsivé momenty z dětství.

Laura z domu utekla ve svých 18 letech, čerstvě po maturitě. V domě tak zůstala matka s otcem samotná. „Sestře volal táta a řekl jí, že se matka zbláznila. Chtěl, aby si ji poslechla. Celý telefonát probíhal v momentě, kdy mámu znásilňoval.“

Matka podala na otce trestní oznámení, kterého soud potrestal podmíněným trestem. Sama Laura viděla svého otce naposledy právě v soudní síni. Nyní se snaží pracovat na svém psychickém zdraví a s následky, které na ní domácí násilí zanechalo.

Celý příběh si poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám