Hlavní obsah

Lucie Hrdá: Vytěsnění je jedním z nejzávažnějších důsledků traumatu, obětí může být i miminko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V médiích stále rezonují kauzy zneužívaných a znásilňovaných obětí, kterým se nedostává satisfakce ze strany justice. Pachatelé totiž velmi často končí pouze s podmíněnými tresty. V nové epizodě podcastu Pod svícnem na toto téma hovořila advokátka Lucie Hrdá, která se zaměřuje na problematiku domácího a sexualizovaného násilí.

Pod svícnem: Lucie Hrdá Video: Novinky

 
Článek

„Nastává čas veřejné kontroly justice. Neznamená to, že budeme kamenovat konkrétní lidi, ale měli bychom se zaměřit na to, jak kvalitně pracuje justice s problematikou traumatizované oběti. Děti každého z nás i my sami se můžeme stát obětí závažného trestného činu a potom bude na justici, jak k nám bude přistupovat,“ vysvětluje Hrdá na úvod rozhovoru.

Advokátka vidí největší problém v odůvodňování podmíněných trestů, ve kterých hrají roli často mýty, místo poznatků ověřených na poli psychologie, viktimologie či sociologie. Nepravdy pak vedou k tendencím trestný čin bagatelizovat nebo ho omlouvat.

Za znásilnění jen podmínka? V Česku běžná věc, dostává ji většina pachatelů

Domácí

„Zákon podmíněné tresty umožňuje, to je v pořádku. Co není v pořádku, je, že nevidíme ukládání vysokých trestů, které zákon také dovoluje. Vidíme pořád ukládání velmi nízkých trestů, které jsou často odůvodněné tím, že si za to oběť mohla sama,“ míní Hrdá.

Část systému se podle Hrdé jeví být na straně pachatele od samého začátku. „Mám klientku, která šla v rámci oznamovací povinnosti nahlásit znásilnění dítěte. Na polici jí řekli, jestli si je vědoma, že tímhle může pachateli zničit život.“

Zájmy pachatele se tak zdají být v popředí oproti následkům, které si z trestného činu nese oběť prakticky celý život.

Alarmující data z výzkumu. Soudům nevěří téměř nikdo z obětí domácího násilí

Domácí

„Evropský soud pro lidská práva nedávno vydal rozhodnutí, kde hovoří o tom, že trest musí být satisfakční pro oběť. Oběti jsou totiž často zklamány systémem. Je bagatelizováno, co říkají, a činy pak nechtějí nahlašovat,“ objasňuje advokátka.

Obětí vaginálního či análního znásilnění může být i malé miminko.
Lucie Hrdá

Advokátka dále rozebírá mýty, které se pojí se sexualizovaným násilím na dětech. Lidé se často mylně domnívají, že děti v útlém věku znásilnit nelze. „Obětí vaginálního či análního znásilnění může být i malé miminko,“ konstatuje Hrdá.

„Mýtus, že na dětech se újma neprojevuje, je opravdu silný. Nejvíce je to vidět v rozhodnutích soudu, které říkají, že dítě to vytěsnilo, takže na něm čin nezanechal následky. Přitom vytěsnění z psychologického hlediska je jedním z nejzávažnějších důsledků traumatu, protože vytěsňujeme věci, které nás traumatizují,“ vysvětluje advokátka.

Často dochází také k ignoraci transgeneračního přenosu domácího násilí, což může vést k tomu, že za několik let se situace nezmění. Lucie Hrdá vidí cestu v řádné výchově adolescentů a povinném vzdělávání soudců, kteří se zabývají trestním a rodinným právem.

Co je mýtus dokonalé oběti? Jak opravdu vypadá exces? Jaké další mýty se pojí se sexualizovaným a domácím násilím?

Pusťte si celý rozhovor na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám