Hlavní obsah

Dopady traumatu lze vyhodnotit až s odstupem několika let, říká psycholog Tomáš Kvapilík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kontextu soudních rozsudků, které řeší domácí a sexualizované násilí, se občas objeví mylné představy o dopadech traumatických zážitků. Právě o traumatu a jeho zpracování hovořil v nové epizodě podcastu Pod svícnem psycholog Tomáš Kvapilík, který se věnuje psychoterapii a její osvětě na sociálních sítích. Ve své praxi pracoval s oběťmi domácího násilí v organizaci Spondea.

Pod svícnem: Tomáš KvapilíkVideo: Novinky

 
Článek

Trauma a jeho následky nelze vyhodnotit v krátkodobém horizontu. „Proces, kdy se oběť stabilizuje, odejde z ohroženého prostředí a otevřou se rány, je velmi dlouhý. Je nemožné za pár měsíců vyhodnotit dopady traumatu. Já bych si to troufl vyhodnotit s odstupem mnoha desítek let,“ míní Kvapilík.

Následky domácího násilí se navíc promítají i na děti, které nejsou jeho přímými terči. „Pokud je dítě svědkem domácího násilí, má na něj vždy dopad. Jakékoliv chování mezi rodiči má vždy vliv na dítě a jeho vývoj. Pokud je navíc násilné, tak to nemůže nemít následky. Můžeme se bavit pouze o tom, jak fatální dopady budou,“ vysvětluje psycholog.

Pokud je přímo dítě samotné obětí domácího násilí, následky se promítají hlouběji do jeho identity. V tomto případě může být narušeno jeho vnímání vlastní hodnoty a vztah k sobě samotnému. „Pokud jsem člověk, který si od své nejmilovanější bytosti zasluhuje mlácení, jakou můžu mít hodnotu ve světě,“ přibližuje psychoterapeut možné mechanismy myšlení obětí.

Lucie Hrdá: Vytěsnění je jedním z nejzávažnějších důsledků traumatu, obětí může být i miminko

Pod svícnem

V případě sexualizovaného násilí se dopady odrážejí v sexuální identitě a hranicích v intimní sféře. Pokud znásilnění proběhne navíc v rámci vývoje osobnosti, podle Kvapilíka se tím zabije část, která by se za odlišných okolností vyvinula jinak.

Následky traumatických událostí lze sledovat i v jednotlivých vývojových úkolech. Trauma se kromě toho promítá i do fyzické stránky člověka, kde se odrážejí sebezáchovné mechanismy.

„Trauma má i tělesnou linku. Tělo má svou paměť, jako kdyby si tělo uložilo vzpomínku, že sex je spojený s násilím, studem a ohrožením. Sexuální linka života je narušená už tím, že při intimnějším dotyku se mimovolně sevře určitá část těla,“ objasňuje psycholog.

Psychoterapeut se v rámci své práce snaží ve spolupráci s klientem veškeré dopady traumatických událostí minimalizovat. Jednotlivé vrstvy následků traumatu se i v rámci terapie odkrývají několik let.

Pusťte si celý rozhovor na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám