Hlavní obsah

Zorganizujte svůj domov a šetřete tak čas, nervy i peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erika je máma dvou kluků a vášnivá cestovatelka, která má ráda ve věcech pořádek. S rodinou žila několik let v zahraničí, kde zjistila, že chytře zařízená a zorganizovaná domácnost není samozřejmostí. Po návratu do Čech se tedy rozhodla založit projekt Uspořádaný domov. Na základě vlastních zkušeností a po třech letech fungování služby už má v rukávu mnoho fíglů a klienty dokáže pro organizaci nadchnout.

Foto: Novinky

Zorganizujte svůj domov a šetřete tak čas, nervy i peníze

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • S čím mají ženy v organizaci největší problémy (7:13)
  • Jak lze pomocí lepší organizace ušetřit (14:14)
  • Jde naučit děti dát pryč staré hračky (23:19)
  • O organizaci malé kuchyně, kde chybí úložný prostor (33:44)

Svým klientům se snaží ukazovat, že mít krásný a uspořádaný domov není náročné, ba právě naopak. Nejtěžší je s organizací domova začít, pak už to jde prý samo. Základem je, aby každá věc měla své místo, a vždy je nutné se zamýšlet nad tím, jak často daný předmět člověk využívá. Erika se věnuje všem typům místností. Pro všechny však platí stejný postup a to, že se vždy začíná tříděním.

Příčinou nefunkční organizace je v 80 % případů to, že lidé mají moc věcí a že schovávají i ty, které již dlouho nepoužívají a nepotřebují. Naráží na krabice plné starého harampádí či na několik věcí ke stejnému účelu, často jde i o nevhodné dárky a oblečení, které roky leží nepoužité ve skříni. Pokud s tím klienti souhlasí, odváží pak vyřazené věci do azylových domů a na další místa, kde dostanou šanci ještě někomu posloužit.

Její služba má mnoho podob, od online kurzů přes konzultace až po osobní organizaci. Když jede Erika k někomu domů, znamená to pro klienta menší ztrátu soukromí. Mnozí se stydí za nepořádek a schraňování věcí, s ničím z toho však Erika nemá problém. Klienty se snaží nejdříve poznat, aby výsledek organizace nesl potřebné ovoce a zjednodušil klientům co nejvíce fungování v dané místnosti.

Organizace hraček je prý samostatná kapitola, která dává rodičům dost zabrat. Nejčastějším problémem je, že dětem vše dávají do jednoho velkého boxu, a to bez ohledu na typ hračky. Rodiče by už nejlépe od malička měli učit děti vyřazovat nepoužívané hračky a posouvat je dál.

Zvlášť pro lidi, kteří neradi uklízejí, je podle Eriky potřeba mít vše zařízené co nejpraktičtěji a vlastnit co nejméně věcí. Udržování pořádku pak může být mnohem snazší a rychlejší. Erika o sobě tvrdí, že je praktická žena a snaží se tuto praktičnost předávat dál ostatním. V rozhovoru sdílí několik tipů, jak doma s organizací začít.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám