Hlavní obsah

S dcerami si sáhla na dno, její kurzy od té doby navštívily už tisíce rodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se svými dcerami si sáhla na dno. Hledala způsoby společné komunikace, snažila se tomu přijít na kloub. Své problémy nakonec dokázala pojmenovat a naučila se s nimi správně zacházet. Po letech seberozvoje a vzdělávání se v oboru nyní provádí vědomým rodičovstvím své klienty, rodiče i pedagogy, které učí kromě jiného i základní povědomí o vývoji dětského mozku, aby se již nemuseli uchylovat k zažitým stereotypům. Hostem podcastu Po mateřských stopách je autorka projektu Rodičovství se srdcem na dlani Renata Pelcová.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Hostem podcastu Po mateřských stopách je autorka projektu Rodičovství se srdcem na dlani Renata Pelcová.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Cesta k vědomému rodičovství (3:55)
  • Proč znakovat s miminky a batolaty (10:12)
  • Komunikace rodinných problémů s dětmi (26:48)
  • Jak si zařídit jako rodič čas pro sebe (35:26)

Narozením dítěte se mění vztahy napříč rodinou, na povrch se derou ukryté problémy a ve vypjatých situacích spojených s únavou je důležité nejdříve porozumět vlastním emocím. Teprve poté se můžeme zaměřit na emoce dítěte. Základem je pak vědět, jakými způsoby mohu dítěti projevovat lásku, a často to nestačí jenom říct.

Tím, že jsem vyrůstala v prostředí, které pro mě bylo nesmírně náročné, a do dospělého života jsem si přinesla hodně nánosu, tak jsem byla pořád taková ukřivděná. Až díky dětem mi došlo, jak velkou sílu mám a že svůj svět si tvořím především sama. Od té doby se všechno změnilo, hlavně moje mentální nastavení.

Vědomé rodičovství

Renatiny kurzy už navštívilo více než 6000 rodin. Ukazuje v nich, jak správně nastavovat efektivní komunikaci s dětmi. Prvním krokem je začít u samotného rodiče, podívat se na zažité vzorce chování a zapracovat na jeho seberozvoji. Poté se s klienty zaměřuje na nastavování vzájemného respektu a hranic.

Vše začalo vlastní zkušeností. Potřebou porozumět dětem a osobním prožitkem, kdy jsme byli s mužem v totální agónii a vůbec jsme netušili, co děťátko potřebuje, jak zoufalé je a co s tím můžeme dělat. Měli jsme pocit, že to musíme přetrpět. Najednou jsme se dostali do fáze, že jsme dětem rozuměli a sdíleli s nimi emoce a prožitky, a bylo to velmi posilující.

Zažité stereotypy jako nechat dítě vyplakat nebo shazování jeho emocí plynou podle Renaty z neinformovanosti dospělých o vývoji dětského mozku.

Muži bývají ke změnám v komunikaci ze začátku velmi skeptičtí, bojí se důvěřovat novým metodám a raději se drží známého. Když však později vidí, jak moc může správná komunikace posloužit, dávají změnám šanci.

Znakování s miminky

Jedním z ověřených způsobů rané komunikace je znakování. Dospělý se ale často stydí znakovat, především na veřejnosti. Renata má se znakováním jen pozitivní zkušenosti, miminka a batolata dokážou pomocí znaků vyjádřit klidně i vtipy. Častá obava, že bude dítě kvůli znakování později mluvit, není založena na pravdě.

Opožděný vývoj řeči mají děti nehledě na znakování. Naopak. Znakování jim umožňuje porozumět si s okolím a až mozek dozraje, tak znaky přirozeně opustí. Jsou děti, které nemluví do tří, čtyř, klidně i pěti let věku. To je dlouhá doba na to, abych prožívala život bez toho, aby mi někdo rozumněl.

Celý rozhovor s Renatou o komunikaci v rámci rodiny si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám