Hlavní obsah

Jak hospodařit s penězi v rodině? Poradí vám mazaná matka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viola Hejlová se pomocí svého blogu Mazaná matka snaží edukovat a inspirovat nejen maminky v oblasti financí. Sdílí na něm všemožné tipy a informace ohledně rodinného rozpočtu, státních příspěvků, výuky finanční gramotnosti, spoření a dalšího. Dnes je také dalším hostem podcastu Po mateřských stopách.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • O čem je blog Mazaná matka (6:48)
  • O těžkých začátcích blogování (24:20)
  • Tipy, jak začít lépe hospodařit s penězi (32:40)
  • Jak to má Viola s pracovní dobou (49:03)

Vystudovala obor účetnictví a finanční řízení podniku na VŠE, a hned při škole se dostala k práci personalistky a přímému vyhledávání pracovníků pro vrcholové pozice. Této práce se drží dodnes a je za ni vděčná. Může se jí totiž věnovat po oficiální pracovní době a v dalších chvílích, kdy jí to dítě dovolí. Jako OSVČ si tedy nedala po porodu ani moc dlouhou pracovní pauzu a po pár týdnech se opět vrhla do pracovního procesu.

Viola je maminkou dvouleté holčičky. Už v těhotenství se rozhodla vyzkoušet si, jaké to bude vyjít s málem, a tak pečlivě zapisovala a hledala možnosti, jak se vejít do daného rozpočtu. Své počínání sdílela na blogu, na kterém se snaží inspirovat k lepšímu hospodaření s penězi další maminky. Pro svoji dceru se snaží vytvářet umělý nedostatek, aby si už od malička uvědomovala hodnotu peněz. Přiznává však, že jí to dělá značné problémy a dopřává jí zbytečně moc.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

Už od dětství se Viola snaží mít v penězích pořádek a neutrácet za zbytečnosti. V minulosti ale také sama párkrát narazila a postupně více zvažovala, co nutně potřebuje a zda je lepší koupit si méně kvalitních dražších věcí než více kusů těch nekvalitních. Jakmile si na prvních brigádách uvědomila, jak dlouho trvá na její vysněné věci peníze vydělat, začala více uvažovat, zda tyto věci skutečně potřebuje.

Viola tvrdí, že když člověk opravdu chce někde ušetřit, tak se mu to podaří a nebude utrácet za zbytečnosti. Jakmile musí totiž všechny výdaje zapisovat, nutí ho to nad každým nákupem více přemýšlet. Nejvíc se prý sama Viola naučila špatnými a drahými nákupy v minulosti, které se nyní snaží už neopakovat. V budoucnu by chtěla být stále mazanější a předávat to také své dceři.

Celé povídání v rámci podcastu Po mateřských stopách si poslechněte v audio přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám