Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zatýkání, věznění, pronásledování. Zprávy z Ruska jako před mnoha lety

Před pár dny jsem doposlechl v rámci osvěžování vynikajících životopisných děl audioknihu o Stalinovi od Edvarda Radzinského. Na mém stole leží velká kniha, kompletní vydání Souostroví Gulag Alexandra Solženicyna z Kartuziánského nakladatelství v Brně. Zároveň sleduji aktuální dění v Rusku. Občas se nedá vyhnout podobě dnešních událostí s těmi, které popisují tato díla. Zatýkání, věznění, pronásledování, mučení, toto všechno je realita dnešního Ruska.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Jen namátkou vybírám z kroniky těchto procesů. Jen za čtvrtek 14. října 2021. Jen něco. Tak pojďme.

Kemerovská oblast: 61letá důchodkyně stane před soudem za vyjádření na sociální síti, která stát považuje za projev extremismu. Bližší informace chybí. Voroněžská oblast: Alexandr Gluškov, který byl odsouzen na dva roky trestanecké kolonie za to, že se během demonstrace na podporu Alexeje Navalného dne 23. ledna tohoto roku dotkl helmy příslušníka zásahové jednotky, byl odvezen neznámo kam. Tomská oblast: prokurátor žádá uložit pokutu ve výši 500 000 rublů 80leté Jeleně Saveljevové za to, že patří k Svědkům Jehovovým, které Kreml v Rusku zakázal.

Rostovská oblast: vojenský soud prodloužil pobyt za mřížemi novináři dagestánského nezávislého listu Černovik Abdulmuminu Gaždijevovi do 28. ledna 2022. Gadžijev je za mřížemi bez soudu od července 2019. Ruská organizace na obranu lidských práv Memorial ho prohlásila za politického vězně. Jakutsko: ministerstvo spravedlnosti zařadilo mezi zahraniční agenty sdružení na obranu lidských práv Jakutsko, náš názor. Dagestán: aktivista Salim Chalitov oznámil, že ho na ulici přepadli příslušníci tzv. Centra E čili oddělení policie pro boj s extremismem.

Moskva: soud uložil pokutu ve výši 30 000 rublů první tajemnici moskevského výboru Komsomolu Darje Baginové za to, že si dovolila oznámit konání schůzky poslanců za komunistickou stranu s voliči, která se odehrála v Moskvě 20. září. Krasnojarsk: příslušníci tajné služby FSB zmlátili obyvatele města během domovní prohlídky, kterou u něj prováděli. Moskva: soud omezil práva šéfky Aliance lékařů, nezávislé profesní organizace, Anastázie Vasiljevové, na jeden rok. Znamená to, že nesmí opustit své obydlí v době od 22. do 6. hodiny, nesmí opustit Moskvu a nesmí se zúčastnit žádné veřejné akce. Měla podle soudu vyzývat k porušování státních opatření proti covidu.

Lze říci, že toto nejsou hrůzy stalinských dob. Ano, tyto namátkou vybrané případy nejsou tak drsné. Ale nedávno zveřejněné a nově zveřejňované videozáznamy sadistických praktik v ruských vězeních nejen že ze Stalinových dob pocházejí, ale přímo na ně navazují. Vyšetřovací výbor RF zahájil sice své úkony, ale vládní strana Jednotné Rusko ve Státní dumě návrh na parlamentní vyšetření nelidského mučení zamítla.

Návrh přitom podali ruští komunisté. To jsou paradoxy.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám