Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rusko právě prochází bodem nenávratu

V pátek 30. září odpoledne má podle předchozího oznámení podepsat ruský prezident Vladimir Putin připojení části ukrajinského území k Ruské federaci. Takzvaná referenda, o která Kreml tento záměr opírá, byla tak okatě falešná, že je neuznali ve světě, ale ani v Rusku samotném nevyvolala žádné nadšení srovnatelné s euforií po anexi Krymu v roce 2014.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Přesto bude okamžik, kdy Putin vyhlásí tato ukrajinská území částí „ruského světa“ obecně a částí ruského státu konkrétně, bodem nenávratu, po němž čeká jak Ruskou federaci, tak celý svět jen špatné nebo úplně katastrofické pokračování.

Touto speciální operací Moskvy dochází k dalšímu hrubému porušení mezinárodního práva. To za prvé. Kdyby takové počínání světová veřejnost tolerovala, bylo by logickým následkem vypuknutí podobných pokusů na mnoha dalších místech zeměkoule, kde má větší soused zálusk na území toho menšího.

Za druhé, od chvíle oznámení, že proběhnou tzv. referenda, byl kremelský plán polopatický. Připojí se část Ukrajiny, prohlásí se za součást Ruska a dalším krokem bude volání, že posvátné ruské území okupuje nacistický režim v Kyjevě. Pro tento případ počítá ruská vojenská doktrína s použitím jaderných zbraní. Putin to řekl přímo a dodal, že neblufuje.

Proč žene moskevský diktátor situaci na ostří nože? Důvod je jednoduchý. Musí mu docházet, že zprávy z ukrajinského bojiště nesvědčí o ruských úspěších, natož o zaručeném vítězství ve válce. Mobilizaci vyhlásil Putin právě proto, že hodlá v duchu lidožroutské taktiky sovětských maršálů za druhé světové války ucpat díry v pozicích svých vojsk kanónenfutrem podle hesla Nas mnogo.

Jenže výpovědi přeživších ruských vojáků, které se množí ve veřejném prostoru, ukazují, že tato armáda rozežraná všudypřítomnou korupcí, blbostí velitelů a nepřipraveností vojáků konvenční válku prohraje. Proti ní totiž stojí dobře motivovaní a vycvičení Ukrajinci s vojenskou a jinou hmotnou podporou Západu.

Návrat domů těch ruských vojáků, kteří se zázrakem zachrání, v kombinaci s desítkami tisíc rakví z Ukrajiny by Putinovi nevěstil nic dobrého. Navíc by ve se zmíněném okamžiku mohli konečně ozvat jeho podřízení z vyšších státních vrstev, kterým bude koudel u zadnice hořet velmi citelně.

Pro tuto variantu má ovšem Putin připravené použití jaderných zbraní. Teď jimi straší a počítá s tím, že se Ukrajina a Západ lekne a ustoupí. Ukrajina však prohlásila, že na Putinovu hysterii nebere ohled, a USA veřejně oznámily, že ruského diktátora varovaly před katastrofickými následky pro jeho zemi i jeho samotného, pokud k jadernému úderu dojde.

V každém případě však po anexi dalšího ukrajinského území čeká Putina pád. Jediné, co není jasné, je, zda s sebou bude chtít vzít nejen Rusko, ale celý svět. Svět to ale ví a připravuje se na všechny eventuality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám