Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rusko na cestě ke KLDR

V oficiálním ruském podání provádí země humánní speciální vojenskou operaci na Ukrajině, kde zabíjí výhradně ukrajinské nacisty a vojáky jejich západních chlebodárců, a naopak se stará o civilisty jako o své vlastní. Což je svým způsobem, v ruském chápání, pravda, protože podle oficiálních údajů má být rusifikováno 307 423 ukrajinských dětí, které Rusové dosud deportovali z jejich vlasti.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Jak ale vypadá představa ruských úředních míst o dalším vnitřním vývoji země? Bloger Vladimir Bekiš na webu Rádia Svoboda si dal práci a sesumíroval výroky kremelských špiček na toto téma. Vladimir Putin nedávno řečnil o ruské převaze sahající hluboko do dějin. Uvedl, že i kdyby byla pravda, že si staří Rusové pozvali Varjaga Rurika, aby jim vládl, tak stejně přišel k hotovým kvazistátním strukturám, a sám Rurik měl slovanské kořeny.

Do série Putinových dějepisářských výroků patří také to, že žádná Ukrajina neexistuje, protože ji vymysleli bolševici, a opakované tvrzení, že Sovětský svaz se všemi národními republikami nebyl ničím jiným než historickým Ruskem. Bekiš k tomu uvádí: „Buďte tudíž ve střehu, Ukrajinou to neskončí. Rusko se pustí do navrácení a upevňování zemí (Putinův citát o současných ruských úkolech), stále dál a stále víc...“

Jak by taková rozšířená verze současného Ruska vypadala? Jako druhá severní Korea. Ale byla by v této roli největší na světě! Už teď je v zemi zrušena platnost verdiktů Evropského soudu pro lidská práva. Rusko opustilo Radu pobaltských států, likviduje jednotný evropský vzdělávací systém a přemítá o návratu ke kombinaci carské a sovětské výuky. Dokonce pohrdlo hudební soutěží Eurovize a uvažuje o vlastní show, kde by se muselo zpívat jen rusky.

Jsou rovněž slyšet návrhy o zřízení čistě ruského Oscara, který by se jmenoval Euroasijská filmová cena, či o odchodu ze Světové obchodní organizace a Světové zdravotnické organizace. Rusko vystoupí ze Světové organizace cestovního ruchu. Uvažuje o opuštění Mezinárodního měnového fondu.

Jenže zároveň si Kreml dělá nárok na vůdčí roli ve světě. Šéf ruské rozvědky SVR Sergej Naryškin uvedl: „Žádný mír, ať již globální, či regionální, nemůže být pevný, stabilní a dlouhotrvající, není-li uzavřen za účasti Ruska.“ Klíčový je v této oblasti Putinův výrok starý několik let: „K čemu potřebujeme svět, když v něm nebude Rusko?“

Obvykle v tomto místě vyprávění zaznívá na veřejných besedách otázka: Co na to říkají obyčejní Rusové? Odpovím tentokrát slovy hudebníka a grafika Michaila Ježova, který je již několik let v emigraci a jehož text přeložil a zveřejnil Deník N: „Zda nebudou letadla – kašlou na to, nebudou normální auta – kašlou na to, nebudou normální kina – kašlou na to, nebudou turbíny Siemens – kašlou na to… A i kdyby neměli slušné šaty a museli by chodit v cárech, stejně budou chválit cara a žádat víc krve.“

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám