Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Cesta do hlubin protiputinovské duše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často dokáže umělecké dílo vzniklé v určitém společenském prostředí přiblížit atmosféru lépe než sociologický průzkum. Nebo přesněji řečeno dokáže ji přiblížit jinak. Ruský spisovatel Ivan Filippov patří k Putinovým odpůrcům. Jeho telegramový kanál Na Zzzápadní frontě klid se věnuje popisu a odhalování tzv. Z kanálů, jinými slovy nejtvrdší propagandy Putinova režimu. Řeč ale bude o jeho právě vydané knize Myš.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Filippov použil žánr zombie apokalypsy, která se odehrává v současné Moskvě. Způsobil ji virus, který se náhodně dostal ven z utajené laboratoře, kde se pracuje na elixíru dlouhověkosti, který si objednal Vladimir Putin. Virus je mimořádně nakažlivý, takže většina obyvatel Moskvy se v krátkém čase promění ve vraždící zombie, které v ulicích číhají na nenakažené lidi a na místě je žerou zaživa.

Autor popisuje strastiplná dobrodružství několika nenakažených, kteří nejdříve překonávají nástrahy ruského hlavního města v malých skupinkách a v závěru se spojí. Finále této knihy je totiž cosi jako happy end. Jelikož všichni ruští vládci v Kremlu zemřeli, záchranu státu a světa zajišťuje jistý gubernátor, který nechá Moskvu vybombardovat a srovnat se zemí. Pak se Rusko jako mávnutím kouzelného proutku začíná měnit k lepšímu.

Text podle mého přesvědčení prozrazuje duševní pochody těch Rusů, kteří Putina rozhodně nechtějí, ale zároveň žijí v zajetí snů o skvělé budoucnosti dosažené mimo jiné násilím vůči svým krajanům. Autor s chutí virtuálně vraždí nejnenáviděnější celebrity putinovského Ruska. Zvláště krutě nechává zahynout propagandistu Vladimira Solovjova a patriarchu Kirilla.

Současně má pochopení pro čirý darwinismus, kterým se řídí jeho kladné postavy, aby vůbec přežily. Krve, zabíjení a mrtvolného puchu je v knize víc než dost. Ale není to podle mého názoru to hlavní.

Autor nejdříve nechá bez zvláštní lítosti zemřít dvanáct milionů lidí, a pak najednou přepne do utopie. Gubernátor, kterému volá Joe Biden, je zachránce, autor k němu podle svých slov „cítí velkou něhu“. Dočasným hlavou státu se stává Jevgenij Rojzman, což je reálný politik, bývalý primátor Jekatěrinburgu. Rojzman mimo jiné připravuje prezidentské volby, v nichž bude kandidovat Alexej Navalnyj.

Média v utopickém finále obsadili novináři, kteří ve skutečnosti žijí v Rusku a za jeho hranicemi. Obyvatelé, kteří i jinak jsou mimo Moskvu nesmírně laskaví, obětaví a všechno chápou, jsou pod vlivem takto dobře vysílajících a píšících médií připraveni společně budovat překrásné Rusko budoucnosti. Celý svět včetně Ukrajiny a Izraele (pozor, válka proti Ukrajině trvá!) novému Rusku pomáhá. Rojzman prohlašuje, že stáhne vojska z okupovaných území a zruší pohotovost ruských jaderných zbraní.

Tahle cesta do hlubin protiputinovské duše naznačuje, co se děje v hlavách lidí, kterým se sice nelíbí současný režim, ale chovají naději na zázrak.

Očima Saši Mitrofanova: V Rusku sílí hlasy, že ženy jsou hlavně na rozmnožování

Očima Saši Mitrofanova

Reklama

Výběr článků

Načítám