Hlavní obsah

Když žralok vyskočí z moře a uloví stíhačku. Déčkovým filmům se nestačí divit ani veselá dabingová režisérka

Z vystudované herečky se Veronika Veselá propracovala až k dabingové režisérce. Její kariéra vygradovala v roce 2003, kdy režírovala české znění dnes již kultovního snímku Láska nebeská. Má svá kritéria při hledání nových dabingových tváří? A je na place opravdu veselá? To zjistíte v dnešním díle podcastu V českém znění, který moderuje dabér Richard Wágner.

V českém znění: Veronika VeseláVideo: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Může se k dabingu dostat "člověk z ulice"? (0:43)
  • Režie Lásky nebeské (6:23)
  • Déčkové filmy se žraloky (12:35)
  • Moderování v televizi (17:31)

Veselá o sobě říká, že je dabingová režisérka, kterou moc baví dělat z neprofesionálů profesionály a z profesionálů skvělé mentory. S trpělivostí a pochopením Vás údajně provede od nesmělých pokusů, k jistému a příjemnému projevu. Tak, aby vašim slovům chtěl každý porozumět.

„Ale alespoň trochu talentu člověk mít musí, dabovat nemůže každý,“ říká Veselá, která v roce 2020 získala cenu Františka Filipovského za dabingové zpracování dětského snímku Playmobil ve filmu.

Dospělí diváci si ale české znění vybaví spíš ve filmu Láska nebeská. Projekt byl přitom původně spíš pomocí režisérovi a kamarádovi Michalovi Michálkovi, nikdo takový úspěch nečekal. Během téměř 20 let už má za sebou Veselá práci pro ty největší distribuční platformy, jakými jsou HBO či Netflix.

Oblíbenými snímky Veselé jsou možná trochu překvapivě krvavé akční filmy, zejména John Wick a Sin City. Nepohrdne ale ani díly zaměřenými na dospívající diváky jako Hunger Games nebo Divergence. Zábavu dokáže najít i u „déčkových“ filmů. „Dělali jsme třeba Megalodon 3 a nevěřili jsme, že se to tam fakt děje. Když žralok vyskočil z moře a ulovil stíhačku, to bylo něco,“ usmívá se režisérka.

A jak je na tom Veselá přímo na place? „Lehkost a radost z té práce je důležitá pro nás všechny. Nejenom pro mě, já jsem na tom závislá. Potřebuju pracovat v radosti a klidu. Ale celkově ten tým, pokud je dobře naložený, tak je vždycky všechno super. Se mnou to teda taky není jednoduchý. Jsem ukecaná a ráda se směju,“ dodává oblíbená režisérka.

V rozhovoru je řeč o nabírání herců a nových talentů, úpravách dialogů, ale i o dabingovém fóru, které je pro režiséry jakýmsi informačním kanálem. Režisérka také objasňuje kariérní zvrat po studiu konzervatoře a moderování odpoledních pořadů pro náctileté v televizi v Brně.

Na celý rozhovor se podívejte na videu, poslechnout si ho můžete i v audio přehrávači v úvodu článku.

Rozhovory Richarda Wágnera se známými českými dabéry a herci, jejichž hlasy jsou známé někdy po celé generace.

Odebírejte pořad také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Sledujte pořad také na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám