Hlavní obsah

Jezdí šoféři MHD vždy vzorně? Zbytečné klaksony připomínají nešvar řady řidičů

Drobné ústupky, i když má řidič přednost, někdy dokážou zásadně zmírnit riziko nehody a přispět k pohodě na silnicích. Dva řidiči MHD, kteří mě jednoho dne vezli, je neudělali.

 
Článek

Jako řidič, když vidím riziko nehody a vím, že to riziko mohu snadno odvrátit, např. tím, že uhnu o kousek na stranu, vždy to udělám, i kdybych byl v případné nehodě obětí, ne viníkem. Věřím, že většina řidičů MHD to dělá taky, protože ví, co vezou. Dvakrát v jednom dni jsem ale byl svědkem situace, kdy to neudělali - upřednostnili klakson či zvonek před jakoukoliv, byť drobnou a pro pasažéry bezpečnou změnou své jízdy.

Připomněli mi tak chování některých řidičů, které mi nejen na českých silnicích nesmírně vadí - přístup, že když mají přednost či jsou jinak v právu, tak prostě jedou, i kdyby měli nabourat.

Já jedu, všichni uhněte. Agresivita může být i ve zdánlivě nevinných manévrech

Podcasty a pořady

S Josefem Litošem, který tráví každý den za volantem dodávky v Praze, jsme se nad tím zamysleli, stejně jako nad únosnou mírou agresivity a rovnováhou mezi agresivními a defenzivními řidiči v provozu.

Připomeneme i další věci, které nám na chování některých řidičů vadí, a také se zamyslíme nad tím, jak těžké to v hustém provozu mají řidiči MHD a že drobně agresivní manévry je v rámci zachování rovnováhy na silnicích možné omluvit.

Po asfaltu

Život na čtyřech kolech a chování za volantem očima člověka, pro kterého je řízení vším. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify nebo Apple Podcasts.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám