Hlavní obsah

Jan Bobrovský: Byl jsem taková brněnská hrouda, v Mongolsku jsem přežil na pivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S českou basketbalovou reprezentací získal jako hráč dvě medaile na mistrovství Evropy. Nespočet úspěchů slavil také s brněnskou Zbrojovkou. Později jako trenér dovedl ženskou reprezentaci k titulu mistryň Evropy a na klubové úrovni vyhrál prestižní Euroligu. Jan Bobrovský je bezesporu českou sportovní legendou a dnes také devatenáctým hostem podcastu Dobojováno, který moderuje Jakub Štěpánek.

DOBOJOVÁNO: Jan BobrovskýVideo: Novinky

 
Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Přemýšlel někdy Jan Bobrovský o tom, že by zůstal v zahraničí? (3:38)
  • Zápas v Brně proti CSKA Moskva v roce 1969 (5:43)
  • Proč odmítl návrat do reprezentace? (13:03)
  • Jak se podařilo vytvořit veleúspěšný tým brněnských basketbalistek? (15:30)
  • Co dokázalo Jana Bobrovského na hřišti vytočit? (22:25)
  • Vzpomínky na vítězství na mistrovství Evropy s ženskou reprezentací (24:13)

Jan Bobrovský patří do kategorie sportovců, kteří po aktivní kariéře dokázali navázat na hráčské úspěchy na lavičce ve funkci trenéra. Mezi lety 1996 a 2008 vyhrál s týmem brněnských Žabin 13 titulů v řadě a nesmazatelně se zapsal mezi nejúspěšnější basketbalové trenéry české historie.

„My jsme měli kádr, jehož základem byly reprezentantky, a k tomu se podařilo přidat kvalitní zahraniční hráčky. Bylo pro nás dobré, že už tehdy některé Američanky chtěly hrát v Evropě,” vysvětluje Bobrovský základní kámen úspěchu.

Šárka Kašpárková: Na Moravě jsme museli být lepší než Pražáci

Podcasty a pořady

Sám jako hráč zažil úspěšnou éru, kdy Československo patřilo k elitním evropským týmům. Šestkrát byl členem týmu na ME a dvakrát na MS. „Ty první akce byly speciální, potom už to byla taková rutina,” říká brněnský patriot.

Reprezentační kariéru ukončil brzy, ve 29 letech. Návrat později odmítl. O důvodech hovoří v rámci rozhovoru, který vznikl přímo na tribuně haly Rosnička, kde dodnes působí u klubu, který se snaží obnovit bývalou slávu.

Podívejte se na celý rozhovor, který si v kompletním znění můžete pustit na videu nebo v audio přehrávači v úvodu článku.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „DOBOJOVÁNO“. Střípky z natáčení můžete sledovat také na Instagramu.

Reklama

Výběr článků

Načítám