Hlavní obsah

Šárka Kašpárková: Na Moravě jsme museli být lepší než Pražáci

Šárka Kašpárková je jednou z nejvýznamnějších postav české atletiky. V rámci pořadu Dobojováno se vrací k úspěšné kariéře, kterou ozdobila titulem mistryně světa nebo třeba bronzovou olympijskou medailí. Už čtvrt století je navíc držitelkou českého rekordu v trojskoku. Sedmnáctý díl sportovně-společenského pořadu moderuje Jakub Štěpánek.

Dobojováno: Šárka KašpárkováVideo: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak Šárka zvládla v dětství odchod z domova?
  • Proč byl pro ni trojskok jako stvořený?
  • Jak ovlivnilo její kariéru narození dcery?
  • Kolik zápasů odehrála v nejvyšší basketbalové soutěži?
  • Co by udělala jinak při výchově mladých talentů?

Psal se rok 1997, když česká atletka Šárka Kašpárková na mistrovství světa skočila do vzdálenosti 15 metrů a 20 centimetrů. Stala se mistryní světa v trojskoku a její výkon je dodnes českým rekordem. Kromě prestižního titulu má na kontě také bronzovou medaili z Olympijských her v Atlantě.

Na konci osmdesátých let dostala ve Spojených státech nabídku ke studiu, kterou však odmítla a vrátila se do tehdejšího Československa. „Byla jsem posera, nedokázala jsem si představit, že bych byla tak daleko od rodiny,” říká v rozhovoru, který vznikl v brněnské hale Rosnička. Šárka má totiž velmi blízko i k basketbalu, a dokonce naskočila i do nejvyšší tuzemské soutěže v barvách brněnského Valosunu.

Foto: Jakub Štěpánek, Novinky

Rozhovor se Šárkou Kašpárkovou vznikl ve sportovní hale Rosnička.

„Byla to tehdy taková výzva a reklama pro klub. Pak ale jedna pivotka udělala tři fauly, další dostala do nosu a musela střídat, tak jsem se dostala na hřiště,” vysvětluje. Nakonec její vystoupení dopadlo úspěšně a bývalá atletka se dokonce zapsala i do střeleckých statistik.

V rámci pořadu Dobojováno se Šárka rozpovídala také o mateřství, vystoupení ve StarDance a na závěr přidala i myšlenku, která se patrně nebude líbit mladé generaci atletů.

Na celý rozhovor se podívejte na videu, nebo si jej poslechněte v audio přehrávači v úvodu článku.

A pokud si chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „DOBOJOVÁNO“. Střípky z natáčení můžete sledovat také na Instagramu.

Obsáhlé rozhovory s osobnostmi českého sportu. O cestě k úspěchu, době na vrcholu i životě po kariéře. To je sportovně-společenský podcast Dobojováno, který uvádí Lucie Černá a Jakub Štěpánek.

Naladíte každé pondělní ráno na serveru Novinky.cz, Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz.

Sledovat nás můžete i na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám