Hlavní obsah

Hlas Semira Gerchána slyšíte v televizi skoro každý den, aniž byste o tom věděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propůjčil svůj hlas Semiru Gerchánovi v sedmadvaceti řadách Kobry 11, mluví ale také ústy mimozemšťana Alzáka nebo šéfa springfieldské policie Clancyho Wigguma. Dalším hostem Richarda Wágnera v pořadu V českém znění je dabér Bohdan Tůma, který podle svých slov namluvil během čtyřicetileté kariéry více než 12 tisíc postav.

Hostem podcastu V českém znění byl Bohdan TůmaVideo: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • O Masce v dvojím znění (2:43 )
  • Zábavné historky z natáčení aneb Jak se Bohdan Tůma třeba učil korejsky (5:30 )
  • Role Bohdana Tůmy v písničce Tepláky (8:24)
  • Kdo je Roman Novotný a Leopold Kohák? (13:30)
  • Jedna věta hlasy mnoha postav (26:50)

Ne každý dabér je schopný namluvit hned několik postav v jednom seriálu tak, aby si toho divák ihned nevšiml. Pro „hlasového chameleona“ Bohdana Tůmu se však nejedná o ojedinělou záležitost. V seriálu Simpsonovi nejenže dabuje místního policejního šéfa, ale také Duffmana či opilce Barneyho. Více postav promlouvá v češtině jeho hlasem také v Městečku South Park.

Diváci ho mohou znát jako toho, jenž dabuje nejčastěji herce Jima Carreyho, Denzela Washingthona nebo Wesleyho Snipese a díky tomu není překvapením, když Bohdan Tůma říká, že denně nadabuje dvacet až třicet věcí. „Jsem schopný za den obsáhnout sedm studií, ale to končím v deset hodin večer. Ideální jsou dvě až tři studia denně,“ říká.

Nekývne však na každou nabídku, vždy prý záleží na aktuálním rozpoložení a také smlouvě, která je mu nabídnuta. U některých studií si totiž dává pozor i na takové detaily, jakými jsou zvukaři filmu.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?
Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoliv přehrát. Plusem podcastů oproti rádiovému vysílání je možnost poslechnout si oblíbený pořad kdykoliv a kdekoliv. Pokud jste zrovna na cestě do práce, na dovolené nebo nechcete večer strávit zíráním na televizi, stačí mít u sebe pouze mobilní telefon, v ideálním případě i sluchátka. Anglické slovo podcast pochází ze spojení slov iPod a broadcast, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent. Od loňského roku podcasty vydávají také Novinky.

Dabování jakého seriálu si Bohdan Tůma nyní užívá nejvíce, ale i to, zda pečuje o svůj hlas či tajemství pseudonymů Roman Novotný a Leopold Kohák, prozrazuje jeden z nejvýznamnějších českých dabérů Richardu Wágnerovi právě v novém díle Podcastu V českém znění.

Baví vás rozhovory s českými herci a dabéry? Chtěli byste před kamerou vidět některého z nich? Pak si napište o rozhovor e-mailem na adresu richard.wagner@novinky.cz a do předmětu uveďte „V českém znění“.

Rozhovory Richarda Wágnera se známými českými dabéry a herci, jejichž hlasy jsou známé někdy po celé generace.

Odebírejte pořad také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Sledujte pořad také na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám