Hlavní obsah

Zima se nevzdává, ale brzy se to zlepší

První polovina tohoto týdne bude ve znamení návratu zimního počasí, studená fronta s sebou přinese sníh, noční mráz a s tím spojené náledí, ale i hrozbu pro nakvétající ovocné stromy. Citelné ochlazení ale bude pouze dočasné, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 27. 3. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Po pondělním přechodu výrazné studené fronty pronikne do střední Evropy studený vzduch od severozápadu až severu a přinese návrat zimního počasí i nebezpečné meteorologické jevy. Přechodně se bude tvořit sněhová pokrývka i v nižších polohách, v kombinaci s čerstvým větrem se budou od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky, v úterý a ve středu se při nočních teplotách pod bodem mrazu bude tvořit náledí a zmrazky na komunikacích,“ popsala Honsová dynamické počasí, které přinese poslední březnový týden.

„Noční mráz ve vegetačním období může způsobit škody, a to zejména na kvetoucích ovocných stromech,“ upozornila meteoroložka.

Ve druhé polovině týdne se podle jejích slov zase oteplí, ale oblačnosti a srážek bude zůstávat i nadále hodně, jak budou přes Česko přecházet jednotlivé frontální systémy.

V pondělí bude zataženo až oblačno. Na většině území se bude vyskytovat sněžení nebo sněhové přeháňky. V nižších polohách bude zpočátku padat i déšť se sněhem nebo déšť, na východě bude sněžit pouze na horách. „Postupně bude hranice sněžení klesat také tam,“ upřesnila Honsová s tím, že sněhové přeháňky budou místy intenzivní. „Tvořit se bude přechodně sněhová pokrývka a přeháňky budou výrazně snižovat dohlednost. Ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky,“ varovala meteoroložka. Odpolední teploty vystoupí na 2 až 7 stupňů, ale pocitová teplota bude kvůli větru o poznání nižší. Nárazy větru se budou ve východní polovině území pohybovat až na 70 km/h, na horách až 110 km/h, což už je síla, která působí škody. Zejména na horách je potřeba dát pozor na sněhové jazyky.

V úterý bude obloha oblačná až zatažená, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Ráno bude mrazivé s teplotami mezi 0 a -5 stupni, přes den se teploty nedostanou přes 2 až 6 stupňů. Bude opět velmi větrno, vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti až 70 km/h.

Středa začne s polojasným nebem, ale během dne bude mraků od západu přibývat na oblačno až zataženo. Místy se opět objeví sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách půjde o déšť se sněhem. Opět se očekává velmi studené ráno s teplotami mezi 0 a -5 stupni, ale přes den už se trochu oteplí na 5 až 9 stupňů.

Od čtvrtka krátké a mírné oteplení

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, na většině území se bude vyskytovat déšť nebo přeháňky. Ráno bude o poznání teplejší, rtuť klesne na 6 až 2 stupně, zatímco přes den vyšplhá na příjemnějších 11 až 15 stupňů.

Upršené počasí bude pokračovat i v pátek a o víkendu, na kdy předpověď hlásí oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Teploty budou postupně zase klesat. V pátek se budou pohybovat mezi 7 a 3 stupni po ránu a mezi 11 a 15 přes den. Víkendové teplotní intervaly by měly být s každým dnem o stupeň nižší.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Na Sněžce fičel orkán, lanovku museli zastavit

Domácí
Foto: Brian Snyder, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám