Hlavní obsah

Výraznější oteplení slibuje až květen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výraznější oteplení se zřejmě dostaví až na počátku května. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Částečně se ovšem bude oteplovat už v průběhu tohoto týdne, který sice poznamená déšť, v jeho závěru ale budou teploty atakovat hranici 20 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dlouhodobý výhled se týká období od 18. dubna do 15. května.

„Na základě předpovědi týdenních průměrných teplot je pravděpodobné, že nejchladnější budou první dva předpovědní týdny (do konce dubna), následně se očekává větší vzestup teplot, takže poslední týden (od 9. května) může být teplotně slabě nadprůměrný,“ uvedli meteorologové.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje všechny možné výkyvy. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Týdenní průměr maximálních teplot by se měl tento týden pohybovat v intervalu 10 až 15 stupňů Celsia, průměr nočních v intervalu 0 až 5. Každý další týden by pak měl být o něco teplejší.

Srážkově očekávají meteorologové nadcházející týdny průměrné až slabě nadprůměrné. „Největší podíl na celkovém úhrnu za předpovídané období bude mít pravděpodobně druhý předpovědní týden (od 25. dubna), ostatní tři týdny by se neměly výrazněji odchylovat od dlouhodobých průměrů,“ napsali.

Bude pršet i sněžit, na víkend se oteplí

Počasí

Předpověď na tento týden počítá s deštěm, přeháňkami a v závěru i s bouřkami.

Maximální denní teploty budou v tomto týdnu stoupat z úterních 5–10 stupňů Celsia až na 19 stupňů o víkendu.

V noci a časně ráno může ve středu a ve čtvrtek mrznout, koncem minulého týdne vydávali meteorologové výstrahu kvůli možnému poškození vegetace, zejména kvetoucích stromů, mrazem. Očekávat ji lze opět.

Reklama

Výběr článků

Načítám