Hlavní obsah

Víkendové počasí bude na draka, příští týden zavoní předjařím

Déšť v nížinách, sníh ve vyšších polohách a vítr s nárazy 55 až 70 km/h předpovídají meteorologové pro nadcházející víkend. Foukat bude i na počátku nového pracovního týdne, ale postupně by se mělo oteplovat. Počasí by v následujícím týdnu mělo připomínat předjaří, teploty by se měly dostat až k 11 stupňům Celsia, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 3.2. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Přes Českou republiku budou do konce týdne přecházet jednotlivé frontální systémy. Čeká nás proměnlivá, převážně velká oblačnost, hodně srážek a vítr,“ řekla Honsová.

Ve čtvrtek bude přes Česko postupovat od západu teplá fronta. Zpočátku dne bude oblačno až polojasno, postupně bude od západu docházet k přibývání oblačnosti, zejména v severní polovině území s deštěm, na vrcholcích hor se sněžením, na severovýchodě území sněžení od cca 700 m. Odpolední teploty by se měly pohybovat mezi 3 a 7 stupni, ale na severu a severovýchodě území jen do 3 stupňů.

V pátek bude převládat velká oblačnost. Bude zataženo až oblačno, během dne se objeví ojediněle přeháňky, které budou od zhruba 900 metrů nad mořem sněhové. Večer by měl od západu přicházet místy déšť, na horách sněžení. Ranní teploty klesnou na 4 stupně až 0, na severovýchodě až na -2 stupně. Odpolední maxima vystoupí na 5 až 9 stupňů, přičemž na severovýchodě území bude opět chladněji, jen do 4 stupňů. Během dne začne zesilovat jihozápadní vítr na čerstvý s nárazy 55 km/h.

Po pátečním přechodu studené fronty bude v sobotu do Česka proudit studený vzduch od severozápadu. Oblačnost bude proměnlivá, místy se budou vyskytovat sněhové přeháňky, v nížinách i smíšené nebo dešťové. Na horách budou opět četnější. Ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 stupně. Denní teploty vystoupí na 2 až 6 stupňů. Foukat bude čerstvý západní vítr s nárazy až 55 km/h.

V neděli bude zpočátku dne oblačno, pouze ojediněle se sněhovými přeháňkami. Postupně ale bude docházet k dalšímu přibývání oblačnosti a srážek, které budou pouze na horách sněhové, jinak bude pršet. Ráno se ochladí na 1 až -3 stupně. Denní teploty vyšplhají na 3 až 7 stupňů. Foukat bude stále čerstvý západní vítr s nárazy 55 až 70 km/h.

Po víkendu půjdou teploty nahoru

„V příštím týdnu začne počasí v Česku ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu, která slibuje ubývání oblačnosti i srážek a teploty půjdou nahoru. Počasí bude místo zimy připomínat předjaří a obleva zasáhne i horské oblasti,“ uvedla Honsová.

Po větrném víkendu bude ještě v pondělí foukat čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti s nárazy kolem 55 km/h, poté se situace uklidní. Přes den bude zataženo až oblačno s deštěm, na vrcholcích hor se sněžením. Během dne budou srážky ustávat. Ranní teploty se budou držet mezi 5 a 1 stupněm. Přes den vystoupí na 6 až 10.

V úterý bude oblačno až polojasno. Ráno se teploty budou opět pohybovat mezi 5 a 1 stupněm. Přes den už ale budou šplhat k 7 až 11 stupňům. Podobný charakter počasí bude i ve středu. Mělo by být polojasno až oblačno s teplotami 5 až 1 stupeň po ránu a 7 až 11 stupňů přes den.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Anketa

Vyhovuje vám letošní mírnější průběh zimy?
Ano
69,2 %
Ne
30,8 %
Celkem hlasovalo 5653 čtenářů.
Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám