Hlavní obsah

Vichr vtrhl do Evropy, Británie hlásí jednu oběť, připravuje se Dánsko, Německo i Česko

• Aktualizováno

Nejméně jednu oběť si vyžádala silná bouře, která během soboty zasáhla Skotsko a Anglii. Tisíce lidí jsou bez elektřiny kvůli silnému větru, který poškodil vedení, informoval zpravodajský server BBC. Na nepříznivé počasí se připravuje Dánsko a Německo, vítr zasáhne v neděli i Českou republiku.

Foto: Owen Humphreys, ČTK/AP

Pejskař venčí psa ve vichřici na pobřeží severní Anglie, 29. ledna 2022.

Článek

Na východním pobřeží Skotska byl naměřen vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu.Šedesátiletá žena zahynula ve skotském Aberdeenu, když na ni spadl strom. Padající stromy a větve poničily elektrické vedení, podle agentury DPA je v Británii bez elektřiny přes 60 000 domácností. Policie obyvatele vyzvala, aby z domů vycházeli jen v nezbytných případech.

Zatímco bouře pojmenovaná Malik opouští Skotsko a sever Anglie, severně od Britských ostrovů vzniká nová bouře, úřady nazývaná Carrie. Meteorologové varují před silnými lijáky a větrem.

Meteorologové rozšířili varování před vichrem

Domácí

První záchvěvy bouře Malik v sobotu pocítilo Dánsko, kde je podle místního tisku připraveno s následky živlu bojovat 10 000 záchranářů. Na ostrově Sjaelland, kde leží i metropole Kodaň, byla preventivně zastavena téměř veškerá regionální doprava.

Bouřlivá noc čeká i sever Německa. Německá meteorologická služba (DWD) varovala pobřeží a severovýchod před poryvy větru dosahujícími i intenzity hurikánu. Silný vítr dnes trápil nejsevernější německou spolkovou zemi Šlesvicko-Holštýnsko, policie a hasiči odpoledne vyjeli k více než 200 událostem.

Výstraha před silným větrem pro neděli platí na velké části území Česka. Na severovýchodě Čech včetně Prahy, ve Slezsku a části Zlínského kraje mohou nárazy větru místy dosahovat až 110 kilometrů za hodinu, na horách i 130. Před nedělní vichřicí varovaly také slovenské úřady, v Tatrách může podle slovenských médií foukat vítr s nárazovou rychlostí až 180 kilometrů za hodinu.

Sněhová bouře zasáhla během soboty také východní pobřeží Spojených států. Pod přívaly sněhu se ocitly metropole Boston, New York nebo Washington. Meteorologové předpovídají, že za jediný den může nasněžit až šedesát centimetrů nové pokrývky.

Východní pobřeží USA ochromila silná bouře, nasněží přes půl metru

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám