Hlavní obsah

Vánoce na blátě se vším všudy. Déšť a teploty nad 10 stupňů

V závěru týdne budeme svědky rychlého nárůstu teplot, které se během vánočního víkendu dostanou až nad hranici 10 °C. Postupně se sice mírně ochladí, ale pod bod mrazu se ranní minima budou znovu dostávat až v druhé polovině příštího týdne. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 22.12. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Konec týdne bude ve znamení čerstvého západního proudění, kdy přes střední Evropu budou přecházet jednotlivé frontální systémy – bude hodně oblačnosti, srážek, větrno a teploty půjdou rychle nahoru – už ve čtvrtek bude na západě území až 10 °C,“ uvedla Honsová.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, od západu se srážkami, které budou vydatnější v horských oblastech. V Čechách se teploty dostanou na 4 až 10 °C, na východě republiky to bude kolem 2 °C.

Zataženo až oblačno bude převládat rovněž v pátek. Opět je třeba počítat s deštěm či přeháňkami, které na horách budou znovu vydatnější a na vrcholcích Krkonoš i smíšené. Ranní teploty klesnou na 6 až 1 °C, přes den se dostanou na 7 až 11 °C, na Moravě a ve Slezsku pouze kolem 5 °C.

V sobotu na Štědrý den bude zpočátku zataženo až oblačno, zejména na jihozápadě území občas déšť nebo přeháňky, odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Místy bude až polojasno,“ konstatovala meteoroložka, s tím, že nás čeká velmi teplé ráno s teplotami mezi 10 až 5 °C. Odpolední teploty vystoupají na 7 až 11 °C. Foukat bude čerstvý vítr s nárazy o rychlosti kolem 65  kilometrů za hodinu.

V neděli bude převážně oblačno až zataženo s občasným deštěm. Nejnižší teploty budou klesat na 7 až 3 °C, přes den se dostanou na 6 až 10 °C.

Podobné počasí nabídne i pondělí. Oblačno až zataženo doprovodí občasný déšť, na vrcholcích hor i sněžení. Ranní minima se budou pohybovat mezi 5 a 1°C, přes den vystoupají na 4 až 8 °C.

Provoz pražské MHD bude omezen od Štědrého dne až do 12. února

Domácí

Rovněž úterý nabídne převažující oblačno až zataženo s občasným deštěm a v nejvyšších polohách hor se sněžením. Noční teploty by již měly klesat na 3 až -1 °C, denní vystoupají na 3 až 7 °C.

Pozvolné ochlazování bude pokračovat i ve středu. Převládat bude oblačno až zataženo, občas se objeví déšť, na horách sněžení. Noční minima se budou pohybovat mezi 2 a -2 °C, denní se dostanou na 2 až 6 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám