Hlavní obsah

V Krušných horách chumelilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ochlazení, které v sobotu dorazilo se studenou frontou, přineslo v neděli sněžení do nejvyšších partií Krušných hor. Na Klínovci chumelenici zachytila webová kamera Českého hydrometeorologického ústavu. Sněžení doprovázel razantní pokles teploty pod bod mrazu.

Počasí v Krušných horáchVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Na Božím Daru už leží tři čtyři centimetry sněhu na trávě, souvislá vrstva sněhu leží dokonce i na silnicích, a není to žádná břečka,“ uvedl meteorolog a pozorovatel přírody z Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík, podle kterého sněží dokonce v nadmořských výškách kolem šesti set metrů nad mořem na západě Čech.

„Nemusí to být klasický sníh, ale jeho krupky nebo zrna,“ upozornil pozorovatel s tím, že sněžení v Krušných horách v polovině října je normálním jevem.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Sněžení na Klínovci na webové kameře ČHMÚ

„Myslím, že sníh vydrží na Božím Daru až do zítra. Na Klínovci by mohl přečkat celé pondělí, protože se vyjasní a zítra ráno bude minus dva až nula. V horských údolích dokonce až k minus osmi,“ poznamenal meteorolog.

Na Sněžce napadl první sníh přicházející zimy

Počasí

Sněžení v horských oblastech není v tuto roční dobu ničím výjimečným. Již minulý týden se o víkendu mohli setkat se sněhem návštěvníci Sněžky.

Odpolední chumelenice naopak kontrastuje s nebývale vysokými teplotami, které v závěru pracovního týdne přepisovaly na mnoha stanicích rekordy, přičemž se dostávaly i nad letních 25 °C.

V dalších dnech očekávají meteorologové především chladná rána. Vydali proto výstrahu před mrazy, které mohou poškodit vegetaci.

Rána v dalších dnech budou mrazivá, varují meteorologové

Počasí

Anketa

Máte už na voze zimní pneumatiky?
Ano
25,9 %
Ne
74,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13593 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám