Hlavní obsah

Na Sněžce napadl první sníh přicházející zimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První sníh nadcházející zimy napadl v neděli ráno na vrcholu nejvyšší české hory Sněžky. Zima se tentokrát ozvala o tři týdny později než v předchozím roce. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: repro Humlnet

První sněhové vločky letošní zimní sezony se objevily v neděli ráno na Sněžce

Článek

„První sněhové vločky letošní zimní sezony se objevily dnes ráno při přechodu studené fronty na Sněžce, kde aktuální teplota klesla pod bod mrazu,“ uvedli meteorologové na Facebooku, kde zároveň zveřejnili i snímek první sněhové nadílky nadcházející sezony.

O žádnou velkou sněhovou peřinu nejde, na vrcholu Sněžky jsou bílé stopy patrné jen na pár místech.

Rtuť v teploměrech na Sněžce klesla v neděli ráno jen lehce pod bod mrazu, meteorologové naměřili minus jeden stupeň Celsia. Přitom ještě před čtvrtou hodinou ráno měřicí stanice na poštovně Anežka na vrcholu hory ukazovala teplotu téměř osm stupňů nad nulou. Výrazný pokles přišel až ráno.

Vrchol Sněžky aneb Vítejte v Mordoru

Cestování

Zima jen nakoukla

Lidem, kteří by se za prvním sněhem chtěli v neděli vypravit, bude komplikovat cestu počasí. Kvůli silnému větru se totiž v neděli nerozjel horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku.

„Zima k nám na nejvyšších místech pouze nakoukla. Jedná se pouze o krátkou epizodu a v dalších dnech čekáme opět oteplování,“ konstatovali pracovníci ČHMÚ.

Meteorologové připomněli, že v loňském roce se přihlásila zima výrazně dříve – už 18. září, a to dokonce ve výšce 1100 m n. m. V předchozích dvou letech jsme se nicméně sněhové nadílky dočkali také až v říjnu.

„Dnes by se sněhové vločky mohly objevit kromě nejvyšších poloh Krkonoš i na hřebenech Jeseníků. Nečekejte ale, že se bude vytvářet sněhová pokrývka. Vytvoří se maximálně slabý sněhový poprašek,“ předpověděli meteorologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám