Hlavní obsah

Teploty půjdou razantně dolů

Teploty kolem 20 °C vydrží do konce pracovního týdne. Už o víkendu se začne mírně ochlazovat, ale skutečně razantní ochlazení modely předpovídají pro příští týden, kdy i do střední Evropy pronikne chladný vzduch ze severu a ranní minima se vrátí k hodnotám pod bodem mrazu. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 23. 3. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Díky teplému jihozápadnímu proudění budeme skloňovat výrazně nadprůměrné teploty, které se budou v maximech zastavovat kolem 20 °C, až do konce pracovního týdne. O víkendu se začne mírně ochlazovat a na hory se vrátí sněžení a další propad teplot vzduchu přinese počátek příštího týdne – od severu sem pronikne studený vzduch a sněhové vločky se vrátí i do nížin,“ shrnula meteoroložka vývoj nejbližších dnů.

Ve čtvrtek bude převládat velká oblačnost, přechodně může být i polojasno. Zejména na severu či severozápadě se mohou objevit přeháňky. Teploty budou podobně jako ve středu stoupat až k hranici 20 °C, zejména na jižní Moravě mohou být i vyšší.

V pátek bude převládat oblačno až zataženo, na většině území s deštěm či přeháňkami. Ráno teploty klesnou k 10 až 6 °C, přes den vystoupají nejčastěji na 14 až 18 °C, na jihu Moravy opět až k 20 °C. Pocitovou teplotu nicméně bude snižovat čerstvý vítr.

V sobotu bude oblačno až zataženo, na většině území se objeví déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor i sněžení. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 9 a 5 °C, denní se dostanou k 11 až 15 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy se vyskytne déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Ranní teploty 7 až 3 °C, přes den se dostanou na 8 až 12 °C, na jihovýchodě republiky může být až o dva stupně tepleji.

Od pondělí do středy bude převládat oblačno až zataženo, místy s deštěm či přeháňkami. V pondělí se od středních poloh mohou objevovat srážky sněhové. Ráno teploty klesnou k 5 až 1 °C, denní se dostanou na 4 až 8 °C.

V úterý se déšť se sněhem může objevit i v nížinách. Ráno může být mrazivé, teploty klesnou k 1 až -3 °C, přes den by se měly teploty pohybovat mezi 3 a 7 °C.

Změnu nepřinese ani středa, počasí s velkou oblačností a přeháňkami, které i v nížinách budou smíšené, doprovodí ráno teploty v intervalu 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty se dostanou na 4 až 8 °C.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Parhelium. Nad Jizerkami zářila tři slunce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám