Hlavní obsah

Teploty budou jako na houpačce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty budou v nadcházejících dnech jako na houpačce, na začátku i na konci týdne vystoupají až k 10 °C. Nadále se však očekává velká oblačnost a množství srážek, místy bude hrozit tvorba ledovky a náledí. V hlavní roli pak bude během týdne obleva, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11. 12. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Ještě v pondělí pozor na ojedinělé mrznoucí srážky na východě území s nebezpečím tvorby ledovky. Při poklesu teplot pod bod mrazu v nočních hodinách na východě území, v pátek na většině území, se bude tvořit náledí,“ dodala.

V pondělí bude zataženo až oblačno s občasným deštěm, na východě území i mrznoucím, hrozí riziko tvorby ledovky. Polojasno během dne bude pouze přechodně. Přes den teploty vystoupají na 5 až 9 °C, na východě území bude chladněji, jen do 5 °C.

Také v úterý se budou denní teploty pohybovat od 4 až 9 °C, ranní 5 až 0 °C. Přes den bude zataženo až oblačno, od západu se odpoledne a večer očekává déšť. Vrcholky Krušných hor neminou srážky smíšené nebo sněhové.

Středeční dopoledne bude deštivé na většině území, odpoledne místy. Teploty zůstanou od úterka neměnné, tedy ranní 5 až 0 °C, denní 4 až 9 °C.

Ve čtvrtek přijde ochlazení s občasným deštěm a sněžením na horách. Bude zataženo až oblačno, během dne se bude hranice sněžení snižovat do cca 300 m nad mořem. Ranní teploty klesnou na 3 až -1 °C, denní teploty se budou držet od 3 do 7 °C.

V noci na pátek se bude dále ochlazovat, páteční ranní teploty se očekávají v rozmezí 2 až -3 °C, denní v maximech vystoupají jen ke 4 °C. Bude oblačno až polojasno, ojediněle sněžení, na většině území se bude tvořit náledí.

O víkendu se ale začne postupně znovu oteplovat. V sobotu bude oblačno až polojasno, na horách ojediněle sněžení. Postupně bude přibývat oblačnosti s deštěm, ojediněle i mrznoucím. Ranní teploty budou ještě nízké, od 2 až -3 °C, během dne ale vystoupají od 2 až na 6 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, občas déšť, zpočátku i mrznoucí. Ranní teploty 4 až 0 °C, denní teploty mezi 4 a 8 °C.

Ledovka, námraza, zmrazky, náledí

LEDOVKA

– souvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem. Tvoří se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení, dešťových kapek na předmětech, jejichž teplota je mírně pod 0 stupňů Celsia.

NÁMRAZA

– v silniční dopravě se pojem námraza používá pro všechny formy ledových usazenin na vozovkách včetně náledí a zmrazků. Může se vyskytovat na elektrických sloupech, stromech atd. V letecké dopravě se používá několik druhů námrazy, a to podle rychlosti a teploty, při níž vzniká.

ZMRAZKY

– termín používaný pro formu náledí, které vzniká opětovným zmrznutím zcela či částečně roztátého sněhu.

NÁLEDÍ

– ledová vrstva pokrývající zemi, na rozdíl od ledovky zde na zemi mrznou nepřechlazené dešťové kapky či kapky mrholení. Vzniká, je-li teplota povrchu pod 0 stupňů Celsia.

Češi vzali hory útokem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám