Hlavní obsah

Teplo v květnu nečekejte, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pranostiku „studený máj, v stodole ráj“ by měl letošní květen beze zbytku splnit. Žádné závratně vysoké teploty nelze čekat, teplotně by měl být květen podprůměrný, uvádí Český hydrometeorologický ústav ve svém měsíčním výhledu. Nejchladnější by měl být tento týden, naopak nejvyšší teploty Česko čekají v týdnu od 10. května.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 4.5.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ačkoliv srážkově by měl být květen průměrný, nejvíce by mělo pršet podle předpovědi v tomto a příštím týdnu.

V týdnu od 3. do 9. května by se noční teploty měly pohybovat v rozmezí 0 až 4 °C, na některých místech Česka se objeví přízemní mrazíky. Denní teploty by měly být v intervalu od 11 do 15 stupňů a od poloviny týdne by se mělo oteplovat. V pátek meteorologové počítají, že by se teploty mohly dostat k 17 °C. během všech pracovních dnů se čeká déšť nebo dešťové přeháňky. Druhý květnový víkend by měl být teplý. V sobotu se rtuť teploměru dostane až ke 20 °C. V neděli by mělo být teplé i ráno, kdy se teploty budou pohybovat mezi 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty budou 23 až 27 °C.

Týden od 10. do 16. května by měl být z celého měsíce nejteplejší. Ráno se naměří teploty mezi 13 až 9 °C, denní potom mezi 21 až 25 °C, postupně by se mělo ale ochlazovat.

V týdnu od 17. do 23. května by se ranní teploty měly v průměru pohybovat kolem 6 °C, denní by se měly ustálit na 18 °C. Závěr května by měl mít podobný charakter počasí. Ranní teploty se budou pohybovat v intervalu 4 °C až 11 °C, denní mezi 15 až 25 °C.

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku v období od 3. května do 30. května je 13,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1991, kdy se průměr dostal jen na 8,9 stupně. Naopak v roce 2018 to bylo 16 stupňů, což je dosavadní maximum.

Reklama

Výběr článků

Načítám