Hlavní obsah

Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku

– Pec pod Sněžkou

Vítr dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku, dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů za hodinu, uvedli dnes ráno na webu vlekaři. Situace se během dne může změnit. Na Sněžce bylo ráno minus 0,7 stupně Celsia, mlha a vítr dosahoval rychlosti přes 70 kilometrů za hodinu, vyplynulo z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky. V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno okolo nuly, mlha, srážky smíšené, 80 centimetrů sněhu a vítr dosahoval rychlosti do 20 kilometrů za hodinu, uvedla Horská služba Krkonoše.

Sněžka s výškou 1603 metrů nemá podle Správy KRNAP ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

Když horní úsek lanovky nejezdí, mohou se lidé z mezistanice na Růžové hoře vydat na Sněžku pěšky. Trasa měří 2,5 kilometru. Lanovka je v provozu od 08:00 do 18:00.

Podle krkonošské horské služby na hřebenech Krkonoš leží 80 až 140 centimetrů sněhu, na polské straně Krkonoš je sněhu méně. Na závětrných svazích Krkonoš severovýchodních až jihozápadních směrů je sněhu více.

„Teploty se pohybují nad nulou a srážky jsou smíšené, s klesající nadmořskou výškou dešťové. Sněhová pokrývka je mokrá. Testy stability vykazují nízkou stabilitu. Během dne budou srážky dešťové. Mohou se vyskytnout laviny z mokrého sněhu,“ uvedl v dnešní lavinové předpovědi Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. „Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu. Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající,“ uvedl Dlouhý.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Sjezdovkám a obydlím laviny v Krkonoších nehrozí.

Hlavní lyžařská střediska v Krkonoších v Královéhradeckém kraji Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou a Černá hora jsou nadále v provozu.

Meteorologové na dnešek v Královéhradeckém kraji předpovídají oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, na horách srážky trvalejší. Nejvyšší denní teploty budou nad nulou, od devíti do 12 stupňů Celsia, na horách od čtyř do sedmi stupňů.

Na Sněžce fičel orkán, lanovku museli zastavit

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám