Hlavní obsah

Přicházejí první mrazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladné a deštivé počasí z posledních dní vydrží ještě do středy. Poté se do střední Evropy začne nasouvat oblast vysokého tlaku vzduchu, která slibuje rychlé ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Teploty se budou v sobotu blížit 20 °C. V souvislosti s ubýváním oblačnosti je ale třeba během rán počítat i s četnými přízemními mrazíky, upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Rána v druhé půlce týdne budou chladná a často doprovázená mlhami či nízkou oblačností.

Článek

Podle Honsové máme nejchladnější zářijový víkend už za sebou. Studené severozápadní proudění přineslo podprůměrné teploty, které byly v porovnání s dlouhodobým normálem o více než 5 °C nižší.

V pondělí se bude hodit teplé oblečení i deštník. Převažovat bude zataženo až oblačno s deštěm či přeháňkami, přičemž na vrcholcích hor mohou být srážky smíšené či sněhové. Teploty se přes den dostanou nejvýše na 11 až 15 °C.

Oblačno až zataženo s přeháňkami bude rovněž v úterý. Ráno teploty klesnou na 8 až 4 °C, denní maxima vystoupají na 10 až 14 °C.

Ve středu by mělo být oblačno až polojasno, na východě ještě s přeháňkami. Ranní minima klesnou na 6 až 2 °C, přičemž lze očekávat i četné přízemní mrazíky. Denní maxima se budou pohybovat mezi 11 a 15 °C.

„Díky oblasti vysokého tlaku vzduchu se můžeme od čtvrtka těšit na slunečné dny, jen po ránu se budou tvořit mlhy a nízká oblačnost. A při vyjasnění budou ranní minima klesat jen k 0 °C a očekáváme četné přízemní mrazíky,“ konstatovala meteoroložka.

Převládat bude jasno až polojasno, ráno s mlhami či nízkou oblačností. Ráno teploty klesnou na 5 °C až 0 °C, přes den vystoupají na 13 až 17 °C.

V pátek i v sobotu bude shodně jasno až polojasno, ráno místy s mlhami či nízkou oblačností. V pátek ráno teploty klesnou k 5 až 0 °C, přes den vystoupají na 13 až 17 °C. V sobotu bude mírně tepleji, ranní minima se dostanou na 5 až 1 °C, denní teploty budou mezi 14 a 19 °C.

V neděli by již mělo být oblačnosti více. Převládat bude oblačno až polojasno, místy s přeháňkami. Ráno se místy objeví mlhy a nízká oblačnost. Ranní minima setrvají mezi 5 a 1 °C, přičemž je opět třeba počítat s četnými přízemními mrazíky. Přes den se rtuť teploměru podívá k 12 až 16 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám