Hlavní obsah

Přes Česko se přeženou další velmi silné bouřky, varovali meteorologové

Novinky, jas
Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) opět varoval, že Českou republiku zasáhnou v úterý a ve středu velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, krupobitím i silným větrem. Srážky mohou zvedat i hladiny řek. V úterý odpoledne budou na východě teploty překračovat 31 °C.

Foto: Windy

Očekávaný přechod bouřek z úterý na středu.

Článek

Velmi silné bouřky se mohou objevit v západní polovině území. Může je lokálně doprovázet přívalový déšť s úhrny kolem 50 milimetrů, krupobitím a poryvy větru kolem 90 kilometrů v hodině.

Přes Česko se valí velmi silné bouřky

Počasí

Varování vstoupí v platnost v úterý ve 20:00 a bude platit do středečních 6:00 a bude se vztahovat na Prahu, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Plzeňský, Středočeský kraj a části Jihočeského a Královéhradeckého kraje.

I na zbytku území se ve stejné době mohou vyskytovat silné bouřky s úhrny do 30 milimetrů, poryvy větru kolem 70 kilometrů v hodině a rovněž s krupobitím.

Na Lounsku to nebylo tornádo. Řádil tam downburst

Domácí

V západní polovině republiky, respektive v oblastech s možným výskytem velmi silných bouřek očekávají meteorologové rovněž vzestupy hladin. Toky se na některých říčních profilech mohou dostat až na první stupeň povodňové aktivity.

Vedle toho budou na východě republiky v úterý odpoledne stoupat teploty na 31 °C. Lidé by proto měli omezit pobyt na přímém slunci a fyzickou zátěž.

V Lužicích natočili tornádo z bezprostřední blízkosti. Záběry ukazují jeho ničivou sílu

Domácí

Velmi silné bouřky, které přes ČR prošly minulý čtvrtek, vyústily na jihu Moravy ve vznik tornáda, které zdevastovalo sedm obcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám