Hlavní obsah

Na Lounsku to nebylo tornádo. Řádil tam downburst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obci Stebno u Kryr minulý týden ve čtvrtek neřádilo tornádo, jak se původně předpokládalo, nýbrž jev, který odborníci nazývají downburst. S ohledem na charakter škod, místní šetření i svědectví lidí to v pondělí konstatoval meteorolog ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martin Novák.

Foto: Novinky

Tornádo na Lounsku.

Článek

„Závěr, že to nebylo tornádo, se dá pokládat za definitivní. Velmi pravděpodobně se nebude měnit ani to, že to byl downburst, což je situace, kdy na zadní straně bouřkového mraku žuchne na zem velkou rychlostí balík studeného vzduchu. A když narazí na povrch, tak se rozteče po okolí s tím, že hlavní náraz směřuje dopředu před bouřkový mrak,“ uvedl Novák. Ten podle něj právě způsobuje velké škody.

„Je to doprovázené intenzivními srážkami, případně kroupami,“ dodal. V extrémních případech může v důsledku downburstu vítr dosahovat rychlosti i přes 200 kilometrů v hodině.

Babiš: Stát pomůže bouří poničené obci Stebno podobně jako obcím na Moravě

Domácí

Obec Stebno spadá pod město Kryry. V obci žije zhruba 120 obyvatel, nikdo nebyl zraněn. Předběžná škoda je 80 až 100 milionů korun. Ve Stebnu silný vítr poničil asi 25 domů, což je zhruba 40 procent místních nemovitostí.

Některé domy přišly jen o část střechy, jiným vítr odnesl střechu úplně. Polámané jsou stromy, domy mají rozbitá okna, poškozená jsou i auta, která stála na ulici.

Živel udeřil přibližně ve stejnou dobu, kdy jih Moravy zasáhlo ničivé tornádo.

Další tornádo na Lounsku? Stebno hlásí škody za desítky milionů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám