Hlavní obsah

Poslední dny babího léta. Už o víkendu je konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemné a nadprůměrné teploty si budeme užívat pouze do soboty. V dalších dnech nás čeká citelné ochlazení, kdy za studenou frontou začne pronikat chladné severozápadní až severní proudění. Z letních teplot se dostaneme na hodnoty o 10 °C nižší a v horských oblastech se dočkáme i smíšených či sněhových srážek, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Zatímco do soboty budou nejvyšší odpolední teploty nadprůměrné – atakovat budeme dokonce i letní hranici 25 °C a padat budou teplotní rekordy –, tak v neděli po přechodu studené fronty, do Česka pronikne studený vzduch, který výrazně srazí teploty. Počátek příštího týdne pak přinese pravé podzimní počasí – od vyšších poloh i zimní,“ shrnula výhled meteoroložka.

Ve čtvrtek bude zpočátku dne polojasno až skoro jasno, pouze na Ústecku až oblačno a na severovýchodě se objeví mlhy či nízká oblačnost. Již během dopoledne se od severozápadu začne zatahovat a na severu a západě se přidá déšť či přeháňky.

„Počasí u nás od severu ovlivní frontální rozhraní – právě to bude stát za velkými teplotními rozdíly mezi chladnějším severem území a ‚letním jihem‘. Teploty se budou pohybovat mezi 17 °C na Liberecku a 25 °C v Jihomoravském kraji, “ uvedla Honsová.

Na Sněžce napadl první sníh přicházející zimy

Počasí

V pátek bude zpočátku oblačnosti více, na severu a severovýchodě se srážkami. Ráno se ojediněle opět objeví mlhy. Během odpoledne bude ubývat oblačnosti na polojasno. Ráno teploty klesnou na 14 až 10 °C, přes den se dostanou na 20 až 24 °C.

V sobotu se dočkáme polojasné či skoro jasné oblohy a ráno místy i nízké oblačnosti. Minima se budou pohybovat mezi 15 a 11 °C, denní teploty vystoupají na 20 až 25 °C.

V neděli již bude převážně oblačno až zataženo, místy s deštěm či přeháňkami, které mohou být na vrcholcích hor sněhové. Ráno budou teploty klesat na 9 až 5 °C, přes den to bude pouze 10 až 14 °C.

Pondělí nabídne převládající polojasno, pouze na severu bude oblačnosti více a místy se tam objeví přeháňky, které opět mohou být od vyšších poloh smíšené či sněhové. Ráno minima klesnou na 4 až 0 °C, denní vystoupají na 8 až 12 °C,

Výhled na úterý a středu slibuje převládající polojasno s nejvyššími teplotami mezi 8 a 12 °C. Ráno budou minima klesat k 2 až -2 v úterý a 2 až -3 °C ve středu.

Letošní září bylo celosvětově nejteplejší v historii

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám