Hlavní obsah

Krkonošské hřebeny zahalila sněhová vánice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorology předpovídaný návrat zimy stihl do sobotního večera v Krkonoších pouze hřebenové partie. Silněji sněžilo od výšky devíti set metrů. Dole v krkonošských střediscích dopoledne pršelo, odpoledne se přidaly sněhové vločky. Horské komunikace zůstaly holé. Silničáři neměli důvod opustit garáže.

Sněžku zasypal v sobotu sníhVideo: Vladislav Prouza, Novinky

 
Článek

„Zase ta předpověď nějak nevyšla. Jeli jsme sem s očekáváním nevšedního zážitku kvůli avizovaným čtyřiceti centimetrům sněhu. Chumelenice je hustá, ale místy napadlo maximálně dvacet čísel, a to jenom nahoře. Dole není nic,“ konstatovala v bufetu při horní stanici lanovky na Sněžku skupina německých turistů.

Němci byli na avizovaný návrat zimy předpisově vybaveni. Nepromokavé boty s pevně připnutými nesmeky a s horalskými outfity. „Mačky máme pro sichr v batozích. Víme, co se tady nedávno dělo. Neradi bychom skončili rozmlácení pod vrcholem. Zmrzlé to při teplotě kolem nuly není. Ale sichr je sichr,“ podotkli.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Řada turistů pochodovala v takřka předpisové výstroji a výzbroji

Pražačky cestu na Luční boudu vzdaly

Trojice Pražaček, které chtěly pokračovat ze Sněžky na Luční boudu, si rozdělila nesmeky, aby je alespoň dvě z nich měly navléknuté na jedné z bot vhodných spíše do městské sněhové břečky.

Ze 16 stupňů pod nulu. Sněžka opět zbělela

Domácí

Ženy oslavily zdolání vrcholu šampusem s jahodami a nastoupily na zasněženou řetězovou cestu, kde koncem ledna došlo ke smrtelnému pádu dvou polských turistů. Nedlouho po tragédii se tady málem zabil mladý Čech.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Počasí bylo pod psa

Cestu na Luční boudu turistky vzdaly po necelých třech stech metrech. „Tohle nedáme. Hrozně tam fouká, sníh zalepuje oči a nevíme, kam v závějích šlapeme. Jedeme dolů lanovkou,“ uvedly promrzlé ženy po návratu na vrchol. Pokud čerstvý sníh nepromrzne, tak nebezpečí zledovatělého povrchu podle náčelníka krkonošské horské služby Pavla Cingra na horských cestách nehrozí.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Na řetězové cestě se tvořily sněhové závěje

Mladí manželé Pavla a Petr ze Zlína vyrazili v sobotu na Sněžku vůbec poprvé v životě. Cestu absolvovali z Pece pěšky s úmyslem vrátit se desetikilometrovou trasou přes Luční boudu a Výrovku. „Prošli jsme Alpy, ale tady jsme ještě nebyli. A zrovna jsme se trefili do extrémně špatného počasí. Kvůli chumelenici je vidět sotva na pár metrů. Vybaveni jsme slušně. Obavy proto nemáme,“ říkali.

Poláci zákaz ignorovali

Sněžku v sobotu navštívilo okolo sedmi set výletníků. Většina vyjela lanovkou. Řada Poláků se vracela do Karpacze stále uzavřenou Jubilejní cestou, na které kvůli zledovatělému povrchu začátkem února uvázla šestičlenná skupina českých turistů. Mladá dívka sjela po zadku do polského údolí smrti. Zázrakem vyvázla s modřinami. Zbytek skupiny vyprostili horští záchranáři. „Zmrzlé to není, jenom zasněžené, tak co. Nedávno jsem tudy šla,“ odvětila reportérovi Novinek mladá Polka. „Vidět není skoro na krok, tak neuvidím, kam padám,“ dodala žertem.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Mnozí Poláci sestupovali z vrcholu uzavřenou Jubilejní cestou

Sníh není na Sněžce žádnou zvláštností ani uprostřed léta. Výkyvy počasí, kdy sněhová pokrývka v druhé polovině března z nejvyšší české hory takřka zmizela a následně při poklesu teploty o dvacet stupňů místy napadlo dvacet centimetrů, pamatuje málokdo z horalů. „Úplně normální to určitě není,“ podotkl Petr Bartovský z bufetu na horní stanici lanovky.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Sněžka v sobotu 20. dubna…

Foto: Petr Břenda, Novinky

...a před týdnem

Lidé tu padali vždycky, tolik úmrtí ale nepamatuju, říká „muž ze Sněžky“

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Ze 16 stupňů pod nulu. Sněžka opět zbělela

Teploty na Sněžce koncem minulého týdne stoupaly až k 16 stupňům a vrchol byl zcela beze sněhu, to je ale už pryč. Vrchol nejvyšší české hory aktuálně pokrývá...

Výběr článků

Načítám