Hlavní obsah

Počasí trápí Evropu, Německo a Británie hlásí oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný vichr se během sobotní noci prohnal Evropou. Popadané stromy, místní záplavy i komplikace v dopravě zapříčinila tlaková níže Nadia, která v sobotu a v noci na neděli zasáhla především severní část Německa. V braniborském Beelitzu si nepříznivé počasí zřejmě vyžádalo jeden lidský život. Oběť hlásí také po bouři na severu britských ostrovů.

Foto: Bockwoldt Daniel, ČTK

V Hamburku pod mostem uvízla loď.

Článek

Ve 12tisícovém Beelitzu se v sobotu kolem 22:00 hodiny na jednoho chodce převrátil volební billboard, který ho těžce zranil. Muž svým zraněním později podlehl. Podle agentury DPA se billboard převrátil ze zatím nevyjasněných důvodů; server B.Z., který o případu informoval jako první, ale tvrdí, že se tak stalo právě kvůli silnému větru.

Česko zasáhl orkán, komplikuje dopravu a dodávky proudu. Foukat má celý den

Stalo se

Na severu Německa nebyly následky tlakové níže tak dramatické, místním ale dalo počasí hodně zabrat. Jen v Hamburku, kde se objevily i místní záplavy, vyjeli hasiči ke zhruba 300 zásahům. Zvýšená hladina Labe vedla zřejmě i k tomu, že se pod jedním z mostů ve zdejším přístavu zasekla nákladní loď.

Foto: Büttner Jens, ČTK

Hasiči odstraňují padlé stromy ze silnice do Gadebusche v Meklenbursku-Předním Pomořansku.

Foto: Bockwoldt Daniel, ČTK

Historickou rybí tržnici Altona zaplavilo Labe.

Stovky výjezdů dohromady hlásí i hasiči ve Šlesvicku-Holštýnsku, Meklenbursku-Předním Pomořansku a Brémách.

Na severu a severovýchodě Německa je i  kvůli větru na řadě míst přerušena železniční doprava, a to nejméně do poledne. S výpadky nebo zpožděními musí počítat cestující například mezi Rostockem a Hamburkem i Berlínem nebo mezi Brémami a Hamburkem. Důvodem jsou na mnoha místech spadané stromy, které porušily vedení.

Británii zasáhly Carrie a Malik

Nejméně jednu oběť si vyžádala silná bouře, která v sobotu zasáhla Skotsko a Anglii. Šedesátiletá žena zahynula ve skotském Aberdeenu, když na ni spadl strom.

Vichr vtrhl do Evropy, Británie hlásí jednu oběť, připravuje se Dánsko, Německo i Česko

Počasí

Na východním pobřeží Skotska byl naměřen vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu. Na nepříznivé počasí se připravuje Dánsko a Německo, vítr zasáhne v neděli i Českou republiku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velkou Británii zasáhla bouře Malik.Video: Newsflare, PA Media, Reuters

Padající stromy a větve poničily elektrické vedení, podle agentury DPA je v Británii bez elektřiny přes 60 000 domácností. Policie obyvatele vyzvala, aby z domů vycházeli jen v nezbytných případech.

Reklama

Výběr článků

Načítám