Hlavní obsah

Odpoledne dorazí silné bouřky, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Části republiky mohou v průběhu pondělního odpoledne a večera zasáhnout silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že mohou být provázeny přívalovými srážkami a krupobitím.

Foto: Windy

Předpověď bouřek na pondělní 15. hodinu

Článek

Výstraha vstoupí v platnost od 12 hodin a týká se většiny území s výjimkou Karlovarského, Zlínského, Moravskoslezského kraje a částí Plzeňského, Olomouckého a Jihomoravského kraje.

„První bouřky by se měly tvořit v pásu od jižních až do severních Čech kolem oběda a budou následně pozvolna postupovat k východu až severovýchodu,” upřesnil ČHMÚ.

Kvůli pomalému postupu hrozí, že budou bouřky doprovázeny přívalovými srážkami. „Spadnout by mohlo mezi 20 a 40 milimetry za hodinu, ve výjimečných případech nevylučujeme ale i úhrny vyšší, až kolem 50 milimetrů za hodinu,” uvedli meteorologové, podle nichž se v silnějších bouřkových buňkách mohou vyskytnout až dvoucentimetrové kroupy.

Jelikož však půjde o lokální bouřky, nelze očekávat, že by vyřešily problém se suchem. Varování před nebezpečím vzniku požárů tak zůstává v platnosti. Výraznější a trvalejší srážky by mohly podle modelů dorazit v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám