Hlavní obsah

Přijde druhá vlna silných bouřek. Meteorologové upřesnili výstrahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K varováním před vysokými teplotami a nebezpečím vzniku požárů přidali v pondělí meteorologové i výstrahu před silnými bouřkami. V pondělí odpoledne a večer mohou zasáhnout většinu území republiky s výjimkou nejzápadnějších oblastí. Vysoké je podle meteorologů riziko tvorby supercel.

Foto: Windy

Bouřky na radarech v pondělí v 16 hodin

Článek

„Očekáváme, že kolem poledne se v západních Čechách a v Lužických horách budou tvořit přeháňky a bouřky v podobě jednotlivých buněk. Odtud ale rychle přeskočí dále k východu a budou se slévat do kratších linií putujících k východu,“ uvedli meteorologové.

Po prvních bouřkách, které prošly Čechami v brzkém odpoledni, by se měly na severozápadě území začít tvořit další intenzivnější bouřky.

„Aktuální sondážní měření naznačují dostatečný střih větru i pro tvorbu supercelárních bouří,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s tím, že bouře se budou přesouvat k jihu až jihovýchodu.

„Hlavními riziky budou nárazy větru a kroupy, v supercelárních bouřích výjimečně i kolem tří centimetrů, případně vrstvy menších krup,“ upřesnili možná rizika. Další vývoj situace ovlivní i to, jaká bude bouřková situace na jihu Čech a v oblasti Šumavy.

V pondělí v poledne vstoupila výstraha před bouřkami v platnost v Čechách a na Vysočině, od 15 hodin se přidaly i Morava a Slezsko. V Čechách bude varování platit do 21 hodin, na východě do půlnoci. Bouřky mohou doprovázet krátké intenzivní srážky, krupobití a poryvy větru s nárazy o rychlosti kolem 80 kilometrů v hodině.

Vedle toho meteorologové prodloužili do středečního podvečera varování před vysokými teplotami, které budou stoupat nad 31 °C. V pondělí platí varování na celém území, přičemž v Jihomoravském kraji mohou teploty překračovat 34 °C.

V úterý bude varování platit pro Prahu, Středočeský, Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský i části Libereckého a Jihomoravského kraje.

Ve středu se vedra přesunou na Moravu a do Slezska, přičemž výstraha bude platit pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Až do odvolání platí na celém území varování před nebezpečím vzniku požárů.

Zátěžový týden. K tropickým vedrům se přidají silné bouřky

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám