Hlavní obsah

Ochladí se. Sněžit už nebude jen na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během nadcházejícího víkendu se dočkáme ochlazení i četných srážek. Sněhové vločky by se mohly objevovat už i v nižších polohách, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 16. 11. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Prodloužený víkend bude ve znamení ochlazení,“ uvedla Honsová s tím, že bude také hodně oblačnosti a srážek. 

„Hranice sněžení bude už během pátečního dne rychle klesat, není vyloučené, že se sněhové vločky přechodně vyskytnou i v těch nejnižších polohách. V kombinaci s čerstvým až silným větrem se mohou od vyšších poloh tvořit i sněhové jazyky,“ shrnula meteoroložka.

Ve čtvrtek bude díky výběžku vyššího tlaku vzduchu zpočátku převážně polojasno, později bude převládat oblačno až zataženo, zejména na severu území s deštěm či přeháňkami, které by měly být na vrcholcích hor sněhové. Teploty by se měly pohybovat mezi 7 a 11 °C.

V Brazílii úpí z extrémního horka na 100 milionů lidí

Amerika

V pátek by mělo pokračovat počasí s velkou oblačností doprovázenou deštěm či přeháňkami, které na horách budou přecházet ve srážky sněhové. Jelikož se má v průběhu dne poměrně výrazně ochlazovat, posune se hranice pro srážky deště se sněhem do středních poloh.

Ranní minima klesnou na 5 až 0 °C. Dopoledne se ještě teploty podívají na 4 až 8 °C, na jihovýchodě až 10 °C, odpoledne se ale budou již teploty pohybovat jen mezi 2 a 4 °C, přičemž pocitovou teplotu bude ještě snižovat silný vítr.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy se přidá déšť nebo přeháňky, od středních poloh déšť se sněhem nebo sněžení,“ popsala Honsová. I nadále lze čekat větrno a ranní minima se budou pohybovat nejčastěji mezi 3 a -2 °C. Přes den se teploty vyšplhají na 2 až 7 °C.

Neděle nabídne oblačno až polojasno, večer opět s přibýváním oblačnosti. Nejnižší ranní teploty klesnou na 2 až -3 °C, denní maxima se budou pohybovat mezi 2 a 7 °C.

Výhled na pondělí a úterý slibuje prozatím přetrvávající oblačno až zataženo, místy s deštěm či přeháňkami a teplotami mezi 8 a 12 °C. Ranní minima klesnou v pondělí k 5 až 1 °C, v úterý by se měla pohybovat mezi 7 a 3 °C.

Oblačno až zataženo, místy s přeháňkami, by mělo vydržet i ve středu. Ráno teploty klesnou na 4 až 0 °C. Denní se dostanou na 5 až 9 °C.

Sněžku pokryla sněhová nadílka

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám