Hlavní obsah

Ochladí se a přijdou vydatné srážky

Novinky, kov

Začátek listopadu bude provázet citelné ochlazení a také vydatné srážky. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1.11. 2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Po suchém a teplotně nadprůměrném závěru října – v neděli se odpolední teplota ve Volarech zastavila na 20 °C – přinese první listopadový týden propad teplot vzduchu a bohatý bude i na srážky. Zejména ve čtvrtek očekáváme místy vydatné a trvalé srážky. Do pátečního dne místy spadne přes 50 mm srážek,” uvedla Honsová s tím, že na horách se budou přechodně vyskytovat srážky smíšené nebo sněhové.

„Už v pondělí bude přes Česko přecházet vlnící se studená fronta od západu – ukončí teplé jižní proudění, přinese přibývání oblačnosti a déšť. Ve středu počasí u nás začne ovlivňovat oblast nízkého tlaku vzduchu, kterou o víkendu vystřídá oblast vysokého tlaku vzduchu,” popsala Honsová.

V pondělí bude v Čechách od západu docházet k přibývání oblačnosti už od rána, na Moravě a ve Slezsku bude dopoledne ještě jasno až polojasno, ojediněle s mlhami. Během odpoledne se v Čechách k velké oblačnosti přidá déšť nebo přeháňky, na východě území začne teprve oblačnosti přibývat a místy přeháňky tam lze čekat až večer. Odpolední teploty se budou v Čechách pohybovat od 9 do 13 °C. Na východě území mezi 15 až 17 °C.

S příchodem listopadu se do Evropy řítí sníh

Evropa

V úterý bude zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor i srážky smíšené nebo sněhové. Odpoledne bude od západu docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Odpolední teploty vystoupí na 7 až 11 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, zpočátku dne ojediněle, během odpoledne občas déšť nebo přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 5 až 1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 7 až 11 °C.

Čtvrtek bude na srážky nejbohatší den – bude zataženo, s deštěm, místy vydatným a trvalým. Na horách budou i srážky smíšené nebo sněhové. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Odpolední teploty vystoupají na 6 až 10 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, na horách smíšené nebo sněhové. Odpoledne začne docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Ranní teploty klesnou na 4 až 0 °C. Odpolední teploty se vyšplhají na 5 až 9 °C.

V sobotu bude oblačno až polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 3 až –1 °C, odpolední 5 až 9 °C.

V neděli bude polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 3 až –1 °C. Odpolední teploty 6 až 10 °C, při mlze chladněji.

Foto: Václav Lang, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám