Hlavní obsah

O víkendu se ohlásí léto. Vysoké teploty bude kazit déšť

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné bouřky přinesly během nedělního dne na Šumpersko až 82 milimetrů srážek. Na stanici Oskava spadlo 82 milimetrů srážek, z toho 42 milimetrů od 20 do 21 hod. I medardovský týden bude bohatý na srážky a bouřky, teploty se ale dostanou poměrně vysoko, což platí hlavně pro víkend. Pro Novinky to uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 8. 6. 2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Podobné počasí kolem Medarda (připadá na 8. června) přinesl naposledy rok 2018 – tehdy v období od 8. do 14. června na Šumavě spadlo 221 milimetrů srážek, většina padala v podobě přívalových a byla spojena s bouřkami. V roce 2015 byly přímo na Medarda zaznamenány také vydatné srážky – ojediněle spadlo až 60 milimetrů. Vůbec nejdeštivější Medard se vyskytl v roce 1815, tehdy spadlo za červen 70 procent ročního normálu. V roce 2005 na 8. června na vrcholcích českých hor dokonce sněžilo,” uvedla Honsová.

Zpočátku tohoto týdne bude počasí v Česku ještě pod vlivem vlnícího se frontálního rozhraní, postupně k nám začne proudit teplý a vlhký vzduch od jihovýchodu až východu, takže konec týdne přinese dusné dny a nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat těsně pod tropickou hranicí.

Hasiči po bouřkách zachraňovali lidi z rozvodněných řek, jeden mrtvý

Domácí

V pondělí je zataženo až oblačno, místy přeháňky. Během dne od západu ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejvyšší teploty 18 až 20 stupňů Celsia. Povane mírný severozápadní vítr.

V úterý očekáváme oblačno, přechodně až zataženo a přeháňky. Noční teploty 12 až 8 stupňů. Nejvyšší teploty 19 až 21 stupňů. Mírný severovýchodní vítr.

Ve středu bude zataženo, na většině území déšť, přeháňky, ojediněle bouřky. Noční teploty 14 až 10 stupňů Celsia. Nejvyšší teploty 19 až 21 stupňů Celsia. Mírný severovýchodní vítr.

Ve čtvrtek lze čekat oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Noční teploty 14 až 10 stupňů. Nejvyšší teploty 20 až 22 stupňů. Mírný severozápadní vítr.

V pátek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 13 až 9 stupňů. Nejvyšší teploty 23 až 25 stupňů. Mírný jihovýchodní vítr.

V sobotu očekáváme oblačno až polojasno, během dne občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Noční teploty 13 až 9 stupňů Celsia. Nejvyšší teploty vystoupají na 25 až 27 stupňů. Mírný jihovýchodní vítr.

V neděli bude polojasno až oblačno, během dne místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 14 až 10 stupňů. Nejvyšší denní teploty 26 až 28 stupňů Celsia. Slabý severozápadní vítr.

Reklama

Výběr článků

Načítám