Hlavní obsah

Německo zasáhne orkán, vítr bude řádit i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouře, které provází silný vítr a intenzivní deště, zasáhnou na konci týdne Německo a některé další evropské státy, varuje německá meteorologická služba (DWD). Foukat by mělo už v neděli a vítr bude postupně zesilovat, v pondělí by měl severní části Německa zasáhnout orkán. V Česku vítr začne zesilovat v příštím týdnu během středy a nejsilněji bude foukat ve čtvrtek, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Windy

Německo zasáhne orkán.

Článek

Německo se začne s větrem potýkat už v neděli večer, a to na západě země. Větrná bude nejen noc, ale celé pondělí. Nárazy by měly dosahovat rychlosti 80 km/h a vítr zasáhne především západ a střed Německa, „ušetřen“ zůstane jen jihovýchod a východ země. Na horách bude rychlost větru dosahovat rychlosti až 100 km/h. V pondělí brzo ráno meteorologové dokonce varují před orkánem, když poryvy větru dosáhnou rychlosti až 110 km/h. Vítr se začne utišovat až v pondělí večer.

Větrný a bouřlivý bude ale celý nový pracovní týden. Německo zasáhne ve středu další bouře provázená větrem a deštěm. Hrozí, že v nárazech dosáhne rychlost větru až 100 km/h. Současně by mělo intenzivně pršet. Na některých místech spadne 40 až 50 mm na metr čtvereční, což je více než polovina měsíčního průměru.

„V Česku začne vítr zesilovat ve středu. V nárazech, a to i v nížinách, bude dosahovat rychlosti kolem 60 km/h. Nejsilnější vítr očekáváme během čtvrtka. To se budou nárazy větru i v nižších polohách pohybovat až kolem 70 km/h,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová.

V pátek by měl vítr mírně slábnout, přesto ale bude hodně foukat. „Modely zatím počítají s tím, že se nárazy budou pohybovat v nižších polohách kolem 55 km/h. Větrno by mělo zůstat nejméně do konce týdne,“ dodala Honsová.

Navzdory větrnému počasí by měly ale teploty stoupat. Pro Česko meteorologové počítají ve druhé polovině týdne s teplotami v rozmezí 9 až 13 °C, na jihu Německa by měly stoupnout až na 15 °C.

Nezvykle vysoké teploty pro únor by měly panovat také v dalších částech Evropy, a dokonce i v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám