Hlavní obsah

Silné bouřky na východě Česka zaměstnaly hasiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Východ republiky v pondělí zasáhly silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu, která doplnila již platná varování, jež naopak upozorňují na riziko vzniku požárů kvůli vysokým teplotám a suchu. Vydatné lokální srážky a poryvy větru zaměstnaly i hasiče.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Silný déšť zasáhl v pondělí nejvíce jižní Moravu

Článek

„Zasahujeme u urvaných střech, popadaných stromů a čerpání vody,“ sdělil v pondělí odpoledne Novinkám mluvčí hasičů ze Zlínského kraje Adam Fuksa. Nejvíce škod podle něj bouřky v regionu způsobily na Vsetínsku a Kroměřížsku.

Následně se pásmo bouřek přesunulo dále k východu.

Supercely a vydatné srážky

V částech Jihomoravského a Zlínského kraje vznikaly podle meteorologů velmi silné supercely. Mohly je doprovázet srážky do 50 milimetrů a až dvoucentimetrové kroupy.

Foto: HZS Zlínského kraje

Ve Zlínském kraji měli hasiči nejvíce zásahů na Vsetínsku a Kroměřížsku.

V dalších oblastech očekávali meteorologové silné bouřky s rizikem přívalových srážek kolem 30 milimetrů a menších krup. Mohou se objevit i silné nárazy větru.

„Riziko výskytu silných bouřek stoupá směrem k východu, nejpravděpodobněji se vyskytnou v poledních a brzkých odpoledních hodinách v regionech při hranici se Slovenskem,“ konstatoval dopoledne ČHMÚ.

Varování mělo platit do 12 hodin, ale meteorologové jej záhy prodloužili do 15:00. Vztahuje se na kraje Moravskoslezský, Zlínský, Olomoucký a části Jihomoravského kraje.

Vedle toho zůstává v platnosti varování před nebezpečím vzniku požárů, a to na celém území republiky. Vyšší stupeň výstrahy již nicméně platí pouze v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Na jihovýchodě území budou v pondělí maxima stoupat až k 32 °C, na zbytku území budou teploty mezi 25 a 30 °C.

V noci hrozí silné bouřky s krupobitím, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám