Hlavní obsah

Nasněžilo a doprava se místy komplikuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V horách na severu Čech napadlo až 15 cm sněhu a stále se objevují sněhové přeháňky. I na hlavních tazích ve vyšších polohách mohou být zbytky rozbředlého sněhu, silničáři radí opatrnost. Kvůli sněhu zůstává na Jablonecku pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Omezení by mělo skončit až s půlnocí, dle vývoje počasí se ale může podle silničářů změnit. Vrstva sněhu na nesolených silnicích se objevuje také v Krkonoších a Orlických horách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici 35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ sdělil ČTK Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Na omezení upozorňuje dopravní značení už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvázlý kamion.

Meteorologové i v neděli očekávají sněhové přeháňky a v horách trvalejší sněžení, napadnout tam může až 20 centimetrů sněhu. Teploty navíc klesají až k minus sedmi stupňům a vozovky mohou namrzat. Pozor by si měli dát řidiči na silnicích nižších tříd, kde se nesolí.

Na severu Čech je dnes většinou zataženo se sněhovými přeháňkami, teploty se pohybují od minus jednoho do minus šesti stupňů. Vítr fouká jen slabý. Podobné počasí vydrží podle meteorologů po celý den, teploty by měly vystoupat maximálně ke dvěma stupňům, na horách bude celý den mrznout.

Opatrně i v Krkonoších a Orlických horách

Na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách leží vrstva sněhu. Řidiči by měli být opatrní v celém Královéhradeckém kraji, který v neděli ráno zasáhly sněhové přeháňky. Teploty ráno v kraji klesly několik stupňů pod bod mrazu. Největší mráz, minus deset stupňů Celsia, byl na hřebenech Krkonoš, uvedli silničáři a meteorologové.

Silničáři vyjeli v sobotu noci a neděli ráno ošetřit vozovky v celém kraji. Hlavní silniční tahy byly ráno většinou mokré.

V Krkonoších meteorologové v neděli očekávají trvalejší sněžení, na návětří hor by mohlo napadnout až 20 centimetrů sněhu. Vítr by mohl na horských silnicích tvořit sněhové jazyky. V nižších polohách kraje by se přes den místy mohly objevit sněhové přeháňky.

Teploty by se měly přes den v kraji pohybovat od nuly do tří stupňů Celsia, na horách od minus tří do minus šesti stupňů.

Střední Čechy

Silnice ve středních Čechách jsou ráno mokré po chemickém ošetření. Ve většině regionu v noci mírně nasněžilo. Kolem 7:30 byly všechny úseky sjízdné, některé se zvýšenou opatrností, řekl ČTK pracovník dispečinku krajské správy a údržby silnic.

„Měli jsme venku veškerou techniku, je to ošetřené, včetně inertního posypu,“ řekl dispečer.

Teploty v regionu se ráno pohybují od minus tří do nula stupňů Celsia. Podle meteorologů může sněžit i přes den.

Hrozí náledí, silný vítr a nasněží, varují meteorologové

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám