Hlavní obsah

Na severní Moravu se žene silný vítr, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v neděli výstrahu před silným větrem, který zasáhne Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Silný jižní až jihozápadní vítr by měl v nárazech dosahovat 60 až 80 km/h.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Olomouckém kraji bude silným větrem zasažen především Jeseník, v Moravskoslezském kraji Bruntál, Krnov a Opava. Výstraha platí od nedělních 11:20 do 22:00.

Se silným větrem se budou od nedělního večera potýkat také v Německu. Vítr bude postupně zesilovat, v pondělí by měl severní části Německa zasáhnout dokonce orkán.

Větrný a bouřlivý bude ale celý nový pracovní týden. V Česku začne vítr zesilovat ve středu a nejsilněji bude foukat ve čtvrtek, potvrdila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

„V Česku začne vítr zesilovat ve středu. V nárazech, a to i v nížinách, bude dosahovat rychlosti kolem 60 km/h. Nejsilnější vítr očekáváme během čtvrtka. To se budou nárazy větru i v nižších polohách pohybovat až kolem 70 km/h,“ řekla Novinkám Honsová.

V pátek by měl vítr mírně slábnout, přesto ale bude hodně foukat. „Modely zatím počítají s tím, že se nárazy budou pohybovat v nižších polohách kolem 55 km/h. Větrno by mělo zůstat nejméně do konce týdne,“ dodala Honsová.

Meteorologové doporučují zvýšení opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Reklama

Výběr článků

Načítám