Hlavní obsah

Na dvou stanicích padl teplotní rekord pro tento den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Brno/Jihlava

Teploty na dvou ze zhruba 150 meteorologických stanic, které v Česku fungují alespoň 30 let, pokořily dosavadní rekord pro aktuální den. Jeden z nich padl v Dukovanech na Třebíčsku, druhý v Troubsku na Brněnsku. V obou případech meteorologové naměřili 25,1 stupně Celsia.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační snímek z meteostanice v Dukovanech

Článek

Nejtepleji bylo v Brně-Žabovřeskách a v Dyjákovicích na Znojemsku, a to 25,5 stupně. Teplotní rekord tam ale nepadl, jak informovali Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a Peter Hruška z jeho brněnské pobočky.

Teplotní rekord ve Španělsku překonán, naměřili 47,4 stupně

Zahraniční

Na stanici v Troubsku dosud platil pro tento den rekord z roku 1993, kdy tam meteorologové naměřili 24,9 °C. Tuto sobotu to bylo o dvě desetiny více.

Také pro Dukovany byl pro 25. září dosavadní rekord 28 let starý, nynější teplota jej ale překonala o jednu desetinu.

V neděli další rekordy?

Teplé počasí meteorologové předpovídají i na neděli a nevylučují, že by někde mohly být opět zaznamenány nové nejvyšší hodnoty.

Počasí slibuje nádherný víkend

Počasí

Podle předpovědi by mělo být v ČR jasno až polojasno a nejvyšší teploty by měly šplhat k 22 až 26 stupňům.

Reklama

Související články

Chladné léto prospělo borůvkám i houbám

Letošní léto bylo chladnější a deštivější než ta předchozí, kdy se počasí u nás blížilo téměř tomu středomořskému. Zahrádkáře letos mnohem víc trápily plísně...

Výběr článků

Načítám