Hlavní obsah

Na Česko může v pátek napršet saharský prach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se může v pátek odpoledne a večer při srážkách objevit písečný prach ze Sahary. Ve čtvrtek o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Facebook/ČHMÚ

Animace postupu saharského prachu

Článek

„Během dneška a zítřka (pátku) se nad naším územím v oblačnosti bude vyskytovat velké množství saharského prachu. Ten se k nám dostává kolem hluboké tlakové níže se středem aktuálně v blízkosti Tunisu,“ uvedli meteorologové.

Jemný poprašek podobný pylu je nesen ve vyšších vrstvách atmosféry od jihu do střední Evropy a ve srážkách poté klesá dolů. „Zítra (v pátek) by se měly odpoledne a večer vyskytnout nad naším územím i srážky a není vyloučeno, že se právě v nich tento saharský prach vyskytne,“ dodal ČHMÚ.

Saharský prach se v Česku objevil i v minulosti. Tento fenomén vzniká při bouřích nad Saharou, kdy je množství písku vyneseno do vzduchu, který postupuje směrem k severu. V zimě může prach zbarvit sníh do oranžova.

Žlutý sníh na Karlovarsku. Záběry ze 7. února 2021Video: Rudolf Voleman, Právo

Jaro odstartuje ve velkém, bude až 17 stupňů

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám