Hlavní obsah

Na Česko míří velké množství saharského prachu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeká nás nadprůměrně teplý prodloužený víkend, teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 18 a 23 stupni Celsia, v sobotu by mohly překročit i hodnotu 25. Ovlivnit teploty ovšem může saharský prach, jenž sluneční paprsky tlumí, nad českým územím ho má být o víkendu podle meteorologů hodně.

Foto: X/CHMUCHMI

Mapa ukazuje předpokládané sobotní hodnoty prachu v ovzduší v miligramech na metr čtvereční.

Článek

Pokud budete mít během sobotního dne pocit, že je Slunce zvláštním způsobem „zamlžené“, nebude se vám to podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu zdát. Způsobí to saharský prach, kterého bude nad střední Evropou velké množství.

Díky tomuto prachu bychom se mohli dočkat nezvykle barevných východů a západů slunce, odborníci z ČHMÚ na to upozornili na sociální síti X. Na písečný prach upozorňovali meteorologové například na konci února.

Předpovědní modely s tímto prachem nepočítají, prach přitom tlumí sluneční paprsky, odhady teplot tak mohou být nadhodnocené. Přesto bychom se měli dočkat nadprůměrně teplého prodlouženého víkendu.

„Ponese se ve znamení přílivu velmi teplého vzduchu od jihu,“ vysvětlil meteorolog ČHMÚ Vojtěch Umlauf. Nejméně srážek a oblačnosti čekáme v sobotu, nejvíce v pondělí v souvislosti s přechodem studené fronty od západu.

„V sobotu nevylučujeme ani ojedinělé dosažení letního dne, to znamená teplot vzduchu dosahujících nebo překračujících dvacet pět stupňů Celsia,“ přiblížil Umlauf. Předpověď meteorologů ukázala na páteční odpoledne 18 stupňů, sobotní ráno 8 stupňů a odpolední 20, v neděli ranních 9 a odpoledních 18, v pondělí ráno 10, odpoledne 19.

Velikonoce budou lámat teplotní rekordy

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám