Hlavní obsah

Vítr na Sněžce měl sílu orkánu. Silně foukat bude i v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžku zasáhl v neděli odpoledne vítr o rychlosti orkánu. A problémy se silným větrem a novým sněhem hrozí i v pondělí, vyplývá z rozšířené výstrahy Českého hydrometeorologockého ústavu (ČHMÚ). Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí se týká především horských oblastí, v nížinách v Čechách platí většinou nízký stupeň nebezpečí.

Foto: Sanna Irshad Mattoo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Meteorologové už dříve varovali, že se mohou na konci tohoto týdne vyskytnout problémy s větrem a sněhem, kterého může napadnout za den až půl metru.

To se naplnilo. Problémy se objevily na silnici i a železnici. Sněžku zasáhl odpoledne dokonce vítr o rychlosti orkánu. V nárazu měl až 144 km/h, hranice orkánu je 118 km/h. Horní úsek lanovky na Sněžku byl mimo provoz.

Tři havarované autobusy, závěje na silnici. Sníh a vítr komplikují dopravu

Domácí

V neděli meteorologové varování rozšířili s tím, že sněžit a silně foukat bude i v pondělí.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí před novým sněhem a závějemi platí nově až do pondělních 18 hodin a týká se především horských oblastí.

„Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu, zásobování apod.,” stojí v textu výstrahy. Mokrý sníh by mohl lámat stromy a poškodit elektrické vedení.

Kdo nemusí, neměl by zbytečně jezdit autem. Pokud už vyjede, je vhodné míst dost paliva, zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla.

Na většině území bude v neděli a pak znovu v pondělí také silně foukat, vítr by se měl na čas uklidnit jen na noc. Výstraha se týká téměř celé České republiky, s výjimkou částí Jihomoravského, Zlínského a Olomouckého kraje.

V neděli může dosahovat vítr v nárazech kolem 20 m/s (70 km/h), v pondělí kolem 15 až 20 m/s (až 70 km/h). S tím souvisí i riziko tvorby sněhových jazyků.

V oba dny se očekávají místy nárazy větru místy kolem 20 m/s (70 km/h), které mohou způsobit poškození stromů i menší škody na budovách. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty.

Reklama

Výběr článků

Načítám