Hlavní obsah

Letošní léto bylo v Klementinu nejteplejší za posledních 245 let

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní léto bylo v pražském Klementinu nejteplejší od roku 1775. Průměrná teplota od června do srpna byla 22,9 stupně Celsia. Uvedl to v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Novinky

Astronomická věž Klementina

Článek

„Letošní léto se umístilo na prvním místě za dosavadních 245 let měření, šlo tedy v Praze-Klementinu o nejteplejší léto od roku 1775,” oznámili meteorologové. Odchylka od dlouhodobého průměru z let 1775-2014 dosáhla 3,9 stupně Celsia. Letošní léto tak na prvním místě vystřídalo léto loňského roku, kdy se průměrná teplota v Klementinu vyšplhala na 22,7 stupně.

Čtyři z pěti nejteplejších letních období v Klementinu se datují do tohoto tisíciletí. Až na pátém místě se s průměrnou teplotou 22,1 stupně umístilo léto 1834, které drželo klementinský teplotní rekord víc než 150 let.

„Na rekordní průměrné teplotě letošního léta má asi největší podíl mimořádně teplý červen. Teplotně nadnormální červenec a silně nadnormální srpen se na tomto rekordu podílely hlavně tím, že to tomu červnu 'nezkazily',” glosoval meteorolog ČHMÚ Pavel Jůza.

Ostatně letošní srpen byl v Klementinu silně nadnormální, s průměrnou teplotou 22 stupňů Celsia. Umístil se tak na sdíleném 8. až 11. místě z 245 srpnů, během nichž měření probíhalo. „To znamená, že by se vešel mezi pět procent nejteplejších srpnů za posledních 245 let,” doplnili meteorologové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám